Culla preparada per a la seua ‘conquesta’

645
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla

El proper dissabte 29 tindrà lloc una nova edició de la representació teatral. L’organització anima a participar de la resta d’activitats complementàries.

El proper dissabte 29 de juliol a les 22:30 h, a la Plaça de la Setena de Culla, tindrà lloc una nova edició ‘La Conquesta’. Es tracta d’una obra teatral, interpretada pels propis veïns de la població, que rememora la conquesta del municipi als sarraïns per part de les tropes del noble aragonès, Blasco d’Alagón.

Els cullans es preparen, des de fa mesos i baix l’atenta direcció de Montse Vidal i Manuel Manzano, per encarnar uns personatges que van viure fa vuit segles, fent que els visitants difícilment obliden aquesta emblemàtica història d’enfrontaments, pactes i amors impossibles.

L’obra, que va ser escrita per Julián Villuendas, compleix en 2017 el centenari de la seua primera representació. I és que, l’any 1917, coincidint amb la festivitat de Sant Pere Màrtir i Sant Antoni, es va dur a terme la seua interpretació amb improvisats vestits, espontanis actors i un poble bolcat completament en el projecte. Des de fa uns anys, el projecte cultural CULLA VIU, que es desenvolupa gràcies a un grup de voluntaris i l’acompanyament del Programa d’Extensió Universitària de la UJI, s’ha preocupat perquè el públic tornés a gaudir de ‘La Conquesta’ i per salvaguardar el patrimoni cultural del municipi,

De la mateixa manera, s’han vingut programant diferents activitats complementàries que serveixen per ambientar el seu casc històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004. La decoració medieval, així com llocs de gastronomia, mel, cremes i ungüents, ceràmica, tèxtil, herbes medicinals, zona d’aliments i begudes i tallers infantils entre d’altres, se succeiran durant la vesprada de dissabte. A més, diumenge es durà a terme la segona trobada del Rei Jaume I amb Don Blasco d’Alagón, que comptarà amb la col·laboració de la ‘Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castelló’, juntament amb els membres del seu ‘Capítol’, la milícia Templària, l’Esquadra i els ‘Tambors i Bombos de Combat Desperta Ferro’.

L’alcalde, Víctor Fabregat, que personifica a Guillem d’Anglesola en la conquesta, ha agraït una vegada més “la dedicació de tots els veïns per preservar el llegat de Culla i per fer pinya en un esdeveniment tan important que, juntament amb el resta d’accions que es realitzen durant tot l’any a la població, ens està posicionant com un referent de turisme cultural i històric “.

Com en edicions anteriors, ‘La Coquesta de Culla’ ja ha penjat el cartell de “complet”, tot i haver ampliat a 400 les localitats disponibles. No obstant això, des de l’organització s’anima a participar de la resta d’activitats i informar-se sobre possibles ‘baixes’ d’assistents aquest mateix dia.

horaris

Dissabte 29 de juliol

18:00 h. Ambientació medieval pel nucli antic amb activitats.

22:30 h. Representació de ‘La Conquesta de Culla’ a la Plaça de la Setena

Diumenge 30 de juliol

12:00 h. II Trobada del rei Jaume I amb D. Blasco d’Alagó a la Plaça de la Setena. Desfilada pel nucli antic, amb participació de membres de l’ambientació medieval i de la Conquesta de Culla; Cavallers de la Conquesta i Tambors i Bombos de Combat “Desperta, Ferro”.