Culla musealitza el seu folklore i les guerres carlistes

113
Culla musealitza el seu folklore i les guerres carlistes
Culla musealitza el seu folklore i les guerres carlistes

Culla, amb el suport d’Alt Maestrat Human Land, està ampliant els seus recursos museogràfics. En l’antic hospital s’han habilitat dues noves sales que arrepleguen la tradició folklòrica i històrica de la localitat i el seu vast terme municipal. Així mateix es dedicarà una altra sala a la història carlista del municipi.

L’acció s’ha desenvolupat dins del dins del Pla de Competitivitat Turística, Alt Maestrat Human Land, promogut per l’Associació Intermunicipal Catí, Culla, Benassal i Ares del Maestrat, amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana i el Patronat Provincial de Turisme.

El Castell de Culla va ser dinamitat en 1843 per ordre del govern liberal del general Espartero, després del final de la I guerra carlista. El projecte de musealització consisteix en l’exposició d’elements, documents i material original de l’època de la primera guerra carlista, tot acompanyat de la corresponent interpretació. D’aquesta forma s’obri aquesta exposició permanent aprofitant que en 2018 es compleixen 175 anys de la dinamitació del castell.

Així mateix s’ha habilitat una segona sala de la primera planta de l’Antic Hospital per a exposar vestits dels cavalls, objectes de la romeria a Sant Joan de Penyagolosa, a més de realitzar una gravació i edició sonora de diverses hores de música tradicional i la instal•lació d’un reproductor musical interactiu.