Culla es converteix oficialment en un dels Pobles més Bonics d’Espanya

744
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla

– Culla és el quart poble de la província de Castelló en sumar-se a la xarxa de ‘els més bonics’, juntament amb Peníscola, Vilafamés i Morella.

– Formar part de l’associació servirà per atreure més turisme a la zona i dinamitzar l’activitat empresarial i hostalera.

– Bellés: “els veïns de Culla ens sentim molt orgullosos de rebre aquest títol que, sense cap dubte, ens fa més grans”.

Culla, a la comarca de l’Alt Maestrat, ja és oficialment un de ‘Els Pobles més Bonics d’Espanya’. Dissabte a la nit es va celebrar el seu acte de proclamació, que acredita al municipi com un membre més del col·lectiu format pels 94 municipis més bells del territori nacional. A més, Culla és el quart poble de la província de Castelló en sumar-se a la xarxa de ‘els més bonics’, juntament amb Peníscola, Vilafamés i Morella.

L’esdeveniment va començar a les 19:30h a l’ajuntament, on es va procedir a la recepció d’autoritats i posterior signatura en el llibre d’honor. A continuació, la comitiva acompanyada per un seguici de cavallers templers es va traslladar a “El Terrat”, on va tenir lloc l’emotiva cerimònia en què no va faltar la música tradicional i un audiovisual que va mostrar els principals encants d’aquesta població, motius pels quals ha rebut aquest important reconeixement.

Van estar presents i van intervenir l’alcalde del municipi, Sr. Heredio Bellés, el president de l’associació, Francisco Mestre, el director territorial de presidència de la Generalitat Valenciana, Adolf Sanmartín i el diputat provincial de desenvolupament rural, Santiago Pérez. Altres autoritats també van assistir com a diputats autonòmics i provincials, també la directora de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, així com alcaldes dels municipis del voltant i d’altres pobles membres de l’associació que no van voler perdre’s la cita.

En paraules de l’alcalde, Heredio Bellés, “els veïns de Culla ens sentim molt orgullosos de rebre aquest títol que, sense cap dubte, ens fa més grans”. A més, Bellés ha destacat que “des del govern municipal, una de les nostres màximes prioritats serà seguir potenciant les nostres virtuts, amb les quals generar noves oportunitats per a aquells que decidisquen viure en aquest enclavament màgic”.

Per la seua banda, Francisco Mestre, va donar la benvinguda a Culla a l’associació, “que passa a ser part de la nostra gran família, juntament amb bells pobles que han superat una rigorosa auditoria gràcies a la feina de generacions de veïns, que han cuidat i protegit el patrimoni cultural, arquitectònic i paisatgístic heretat “.

Formar part de l’associació servirà a Culla per atreure més turisme a la zona i dinamitzar l’activitat empresarial i hostalera, el que es tradueix en un favorable impacte econòmic per a la regió. D’acord amb les dades que han presentat les diferents regidories de turisme integrades en l’associació, els pobles experimenten un considerable creixement en l’arribada de visitants, amb un augment mitjà del 70% i assolint xifres del 80%.

Sobre l’associació

L’associació Els Pobles més Bonics d’Espanya, que ja compta amb 94 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats baix una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.

Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura a l’una, viles marcades per la tradició que el viatger pot gaudir al recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.

La marca Els Pobles més Bonics d’Espanya és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Les Plus Beaux Villages de France i la xarxa espanyola forma part i presideix actualment la Federació dels Pobles més Bonics d’el Món, amb xarxes a França, Itàlia, Bèlgica i Japó. Altres països estan creant noves associacions com ara Rússia, Alemanya, Liechtenstein, El Líban, Suïssa i Portugal. L’associació es va crear a Espanya l’any 2011 i es va presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 94 localitats actuals.

L’encant de Culla

Tan sols cal donar un petita volta per Culla per descobrir monuments tan interessants com el arc de la Porta Nova, els llenços de les muralles a la Ronda Sant Roc, l’Església Parroquial del Salvador i altres edificis de gran interès com són el Graner del Comendador, més conegut com “la Presó”, o l’Antic Hospital. Aquest recorregut urbà acaba a 1100 metres d’altitud, en aquest castell, des d’on gaudir de la immensa panoràmica oberta amb vistes a les veïnes terres d’Aragó i el mar Mediterrani.

Però a més, en el seu terme municipal es barregen una part important de natura, d’impressionants paisatges en l’estat més pur i salvatge, juntament amb els vestigis encara latents d’èpoques passades, que li van aportar la seva història i identitat. Culla convida a perdre pels seus carrers, pels seus bells paratges, però també permet visitar llocs tan emblemàtics com el Parc Miner del Maestrat o La Carrasca declarada arbre monumental de la Comunitat Valenciana, observant el firmament a l’ Astropunt o traslladar-se a l’Edat Mitjana amb la representació teatral de la Conquesta de Culla o amb la recreació històrica Culla 1233.

També disposa d’una gastronomia variada i autèntica, amb plats elaborats a foc lent, i productes locals que fan les delícies de tots els qui la visiten: els formatges, l’oli, el pa i la rebosteria més tradicional, la mel, els embotits, l’apreciada carn de corder, les avellanes … sense oblidar el diamant negre de cuina, la tòfona negra.

Sens dubte, motius més que suficients perquè Culla tinga aquesta marca, garantia de qualitat que ofereix l’associació dels Pobles Més Bonics, amb tots els avantatges que suposa pertànyer a aquest selecte grup i l’impacte que genera a nivell turístic.