Culla concedirà la ‘Trufa d’Honor 2024’ al centre d’FP Costa de Azahar del Grau

82
PUBLICITAT

Entregarà el guardó el divendres 23, dins dels actes de la XX Mostra de la trufa negra de l’Alt Maestrat

L’organització de la XX Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat, que se celebrarà a Culla els dies 18, 19, 23, 24 i 25 de febrer, ha acordat concedir la ‘Trufa d’Honor 2024’ al Centre Integrat Públic de Formació Professional Costa de Azahar (COSDA) del Grau de Castelló, en reconeixement de la seua trajectòria docent i per haver treballat en la posada en valor d’eixe tresor gastronòmic de la comarca.

L’acte de lliurament està programat per al 23 de febrer, en el restaurant La Solaneta de Culla, dins de la programació de la Mostra de la Trufa que enguany acull la localitat. Aquelles persones que vulguen assistir, poden reservar la seua plaça a través de la pàgina web www.trufamaestrat.es o a l’ajuntament de municipi.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Culla, Laura Moliner, ha visitat les instal·lacions del centre aquest matí per a notificar oficialment el premi al seu director, Vicente Moliner, i al cap d’estudis, Ramón Reolid.

Durant l’esdeveniment, els assistents gaudiran d’un sopar que comptarà com a protagonista amb la tòfona negra. Un vídeo recorrerà trajectòria docent del centre i els motius pels quals se li concedeix el guardó en aquesta edició. Tal com ha afirmat la regidora de Cultura, “aquest és un reconeixement a la seua contribució excepcional a la formació de professionals l’hostaleria, així com a la promoció i valorització de la nostra tòfona negra”.

El centre del Grau, amb la seua col·laboració en diferents edicions de la Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat, ha delectat a tots els assistents amb plats que ressalten l’autenticitat i el sabor únic de la tòfona. Moliner ha afegit que “el seu esforç, la passió i la professionalitat demostrats en les diferents edicions de la Mostra han enriquit l’experiència de tots els presents, deixant una petjada inesborrable en la memòria d’aquesta fira, i han contribuït a generar noves oportunitats per als productors i la indústria alimentària local”.

Trufa d’Honor

La ‘Trufa d’Honor’ és un premi que va nàixer en 2020 i s’ha convertit en un agraïment a la dedicació personal, institucional o empresarial en l’àmbit de la truficultura i per haver treballat en la posada en valor d’aquest singular producte tan important per a l’Alt Maestrat. En la seua primera edició, el guardó va ser concedit a Demetrio Ferrando, truficultor de Benassal, per tota una vida dedicada a la comercialització i promoció de la tòfona negra. En 2022 va recaure en el xef Miguel Barrera, primer estrela Michelin de la província.

XX Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat

La celebració de la Mostra de la Trufa de l’Alt Maestrat a Culla compleix 20 anys. És una de les fires d’aquestes característiques més antigues d’Espanya, al costat de la de Abejar a Sòria, totes dues amb un any menys d’antiguitat que la de Sarrión a Terol.

Es tracta d’una cita ineludible per als amants del conegut com a or negre de la gastronomia, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca, en el moment més intens de la temporada de la tòfona negra i quan aquestes posseeixen les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Un cap de setmana que reunirà a truficultores, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.

Entre les nombroses activitats preparades amb motiu de la fira, cal destacar la jornada gastronòmica formativa, els concursos de gossos cercadors i les degustacions populars amb tuber melanosporum. De la mateixa manera, es duran a terme diferents i interessants ponències i demostracions on distingits professionals donaran a conéixer aquest producte als assistents.

La programació completa d’aquestes jornades i el formulari d’inscripció a les activitats està disponible en www.trufamaestrat.es.