Culla celebra un cap de setmana de tradicions amb Sant Antoni Abat i Sant Pere Màrtir

378
Foto d'arxiu del Sant Antoni de Culla
PUBLICITAT

Culla, a la comarca de l’Alt Maestrat, celebra aquest cap de setmana les seues festes populars en honor a Sant Antoni Abat i Sant Pere Màrtir, amb una sèrie actes organitzats pels quintos i la majoralía de 2022 amb la col·laboració de l’Ajuntament. Aquestes festivitats tornen després de dos anys sense poder celebrar-les a causa de la pandèmia. La primera de les celebracions està prevista per a hui divendres a mitjanit, amb el tradicional cant de les albaes pels carrers empedrats del centre històric, acompanyades per la Rondalla del Castell, amb jotes dedicades a l’alcalde i a altres personalitats locals, als qui dedicaran les lletres crítiques i satíriques.

El dissabte 23 a les 12h tindrà lloc la missa en honor a Sant Pere Màrtir i la seua posterior processó pel municipi. Ja a la nit, es durà a terme la benedicció dels animals i el repartiment de la ‘coqueta’. La jornada la tancarà un ball popular a càrrec de la Kinki Band i la discomòbilBandalay.

El diumenge 24 d’abril, a les 12:15h, se celebrarà la missa en honor al sant patró dels animals i la ronda pel poble. A la vesprada, després de la processó, serà el torn de les típiques “corregudes de gall”, on xicotets i majors es disputaran en diverses carreres el trofeu, que antigament consistia en un gall de corral.

Mentre que tots els municipis de la província de Castelló solen celebrar Sant Antoni Abad a l’inici de l’any, Culla conserva la tradició de festejar al sant patró dels animals el mes d’abril. Aquesta peculiaritat es deu a unes fortes gelades que van succeir en el municipi en un fred gener de principis del segle passat i que van impedir la seua celebració en els dies programats. Des de llavors, la primavera acull aquesta celebració que reuneix els veïns i a centenars de visitants de tota la província.