Culla celebra l’últim Sant Antoni este cap de setmana

956
Sant Antoni a Culla
PUBLICITAT
Sant Antoni a Culla
Sant Antoni a Culla

Mentre que tots els municipis de la província de Castelló solen celebrar Sant Antoni Abat a l’inici de l’any , Culla conserva la tradició de festejar al sant patró dels animals en el mes d’abril .

Aquesta peculiaritat es deu a unes fortes gelades que van succeir en un fred gener de principis del segle XX . Tan grans van ser les nevades que els habitants de tot el terme de Culla es van veure obligats a posposar la data . Des de llavors , l’antiga capital de la Setena conserva la seva particular festivitat a la primavera .

Per al proper cap de setmana , l’Ajuntament i els veïns de població han preparat diverses activitats per aquesta celebració que , a més , coincideix amb la solemnitat de Sant Pere Màrtir . El primer acte tindrà lloc la matinada de divendres. Els cinquens , acompanyats per la Rondalla del Castell , rondaran les noies solteres de la localitat amb les tradicionals albaes . També cantaran jotes a altres personalitats locals , carregades de lletres més àcides i crítiques .
Dissabte al migdia es durà a terme la Missa Major i la processó . Un bon dinar donarà la sortida als centenars de cavallers que passejaran pel casc històric fins a l’hora de la benedicció i repartiment de la coqueta . El ball amb orquestra posarà el colofó ​​a aquesta jornada que s’espera amb il · lusió cada any . Diumenge, en finalitzar els actes religiosos , serà el moment d’algunes de les costums més arrelats de Culla ; com l’esperada subhasta o les populars corregudes del gall .