Culla ‘calfa fogons’ amb una jornada formativa prèvia a la Mostra de la Tòfona

478
Jornada formativa a Culla
Jornada formativa a Culla
PUBLICITAT
  • Després del concorregut showcooking d’aquest cap de setmana a Catí, restauradors de tota la província comparteixen avui a Culla el seu coneixement abans de la gran trobada de la tòfona d’aquest cap de setmana
  • Aquesta trobada formativa precedeix a la XVII Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor els pròxims 22 i 23 de febrer

El municipi de Culla ha atret avui el coneixement dels millors restauradors de la zona al voltant de les aplicacions culinàries de la tòfona com la millor programació prèvia a la celebració el pròxim cap de setmana de la XVII Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Més de 30 cuiners i restauradors de tota la província de Castelló han participat aquest matí en la jornada formativa gastronòmica impartida pels professionals del Restaurant La Carrasca de Culla, L’Escudella de Vilafranca i Casa Roque de Morella, en un entorn tan atractiu com és l’Hotel Rural Mas El Cuquello. El tast de vins del Celler Vicente Flors i la visita a Masia Matella han completat una programació de primer nivell per als participants.

L’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ha explicat que “els restauradors de la nostra terra són els millors prescriptors de la tòfona, són i han de ser els seus grans coneixedors per a conquerir a través del paladar a tots els castellonencs i visitants que vinguen a conéixer aquest territori únic”.

Amb la jornada d’avui a Culla, es dóna per conclosa la programació complementària que els municipis de Benassal, Catí i Culla han realitzat aquest any de manera innovadora abans de la celebració de la Mostra de la Tòfona en la seua labor de continuar posicionant aquest preuat fong com a font de dinamització turística i posada en valor del territori.

“Hem fet aquest esforç conjunt per a continuar posant en valor el nostre territori com a terra de tòfona, per a dinamitzar els nostres pobles i que la nostra gastronomia es consolide com una important font d’oportunitats per a la nostra gent. Com més es conega la tòfona i més es valore per tots, millor serà per als nostres comerços, les nostres famílies que viuen als pobles i els mantenen vius tot l’any. Mirem al futur innovant amb les fórmules d’activitats que continuen atraient riquesa i oportunitats als pobles, i el públic respon molt positivament com hem comprovat aquestes setmanes i com esperem confirmar el pròxim cap de setmana amb la Mostra”.

Participació i assistència als showcookings

El municipi de Catí ha donat bona mostra aquest cap de setmana del seu impuls al turisme gastronòmic amb un showcooking que ha reunit a prop d’un centenar de persones al voltant de la tòfona. L’Antiga Llotja del municipi va ser aquest cap de setmana l’escenari perfecte per a aquesta concorreguda demostració culinària a càrrec del xef Carlos Miralles del Restaurant Mar Blava by Vericat de Benicarló, i que ha comptat amb el suport d’Aigua de l’Avellà i Trufas del Maestrazgo. Una activitat que ha permés posar en valor la qualitat de la tòfona com a matèria primera exquisida en la gastronomia internacional.

I és que la Tòfona negra (tuber melanosporum) és un producte culinari de primer nivell i l’Alt Maestrat un territori especialment privilegiat per a la seua proliferació. Amb motiu de la dissetena edició de la Mostra de la Tòfona Negra que se celebrarà a Culla els dies 22 i 23 de febrer, els municipis de Benassal, Catí i Culla han unit esforços per a la promoció d’aquest tresor gastronòmic. L’aroma de la millor tòfona “perfumarà” la comarca amb una sèrie de demostracions culinàries, que es desenvoluparan al llarg de les pròximes setmanes i que serviran com a preludi a la tradicional mostra.

Patrimoni i gastronomia, maridatge turístic d’èxit

Una de les claus de l’èxit d’aquestes iniciatives està sent la ubicació de les activitats, enclavaments patrimonials de referència a l’Alt Maestrat. I és que l’Antiga Llotja de Catí, en el showcooking d’aquesta finalitat de setmana, o el Forn de Dalt de Benassal, en el cas de l’anterior demostració culinària i primera d’aquestes activitats, són per si mateixos importants reclams turístics que sumen un important valor en l’experiència gastronòmica del showccoking.

Més activitats al voltant de la tòfona en la Mostra del cap de setmana

Després de l’èxit d’assistència de totes aquestes activitats, el plat fort de tan atractiva programació arribarà els pròxims dies 22 i 23 de febrer de la mà de la celebració de la XVII Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat. Serà un cap de setmana que reunirà a truficultors, empreses vinculades al sector, vivers, hostalers i amants de la gastronomia.

El programa amb motiu de la fira comptarà amb ponències tècniques, concursos de gossos cercadors i degustacions populars amb tuber melanosporum. La programació completa d’aquestes jornades i el formulari d’inscripció a les activitats està disponible en www.trufamaestrat.es.