Culla, Benafigos, Atzeneta i La Torre d’En Besora formaran part del Consorci Provincial d’Aigües

87
PUBLICITAT

La nova entitat té com objectiu principal fer una correcta gestió sobre els recursos hídrics així com una optimització i manteniment de les infraestructures

La Diputació de Castelló impulsa el Consorci Provincial d’Aigües per a aconseguir cohesió, eficiència i solidaritat en la gestió dels recursos hídrics. Així s’ha referit la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, després de la signatura dels protocols per part dels alcaldes dels primers 24 municipis que, de manera inicial, formaran part de la nova entitat que busca coordinar el proveïment d’aigua potable a la província, garantint condicions d’igualtat per a tots els ciutadans.

El Saló de Recepcions ha acollit en la vesprada d’aquest dijous la signatura per part dels màxims representants dels municipis que, fins ara, formen part dels dos consorcis existents i que estan adscrits a la Diputació. D’una banda, el Consorci d’Aigües de La Plana que es va constituir el 9 de juliol de 2002 i del qual formen part les Alqueries, Betxí, Borriana, La Llosa, Moncofa, Nules, Onda, la Vall d’Uixó, Vila-real, Vilavella i Xilxes. I d’altra banda el Consorci Concessionari d’Aigües Pla de l’Arc, constituït el 2 d’octubre de 2008, i del qual formen part Benlloch, Cabanes, La Pobla Tornesa, La la Torre dels Domenges, la Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea, Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Culla, La Torre d’En Besora, Les Useres i Vilar de Canes.

Els alcaldes d’aquests municipis són els que, amb la seua rúbrica, mostren la seua adhesió al Consorci Provincial d’Aigües al qual, posteriorment podran adherir-se la resta de localitats de la província de Castelló. L’objectiu principal és “fer un front comú i fer una correcta gestió sobre els recursos hídrics així com una optimització i manteniment de les infraestructures”, ha explicat la dirigent provincial. Així mateix, la nova entitat busca equiparar el preu del servei en tot el territori.

En conjunt, la signatura del protocol s’uneix al compromís ja adquirit per part de la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana “per a impulsar una entitat amb més cohesió, més solidaritat, més eficiència i més responsabilitat, perquè cada gota compta a la nostra província”, ha ressaltat la presidenta de la institució provincial. Després de la signatura, el següent pas serà que cada ajuntament dels 24 municipis aproven per ple els estatuts de la nova entitat.

En xifres, de manera inicial el Consorci Provincial d’Aigües proveirà a al voltant de 197.000 veïns dels primers 24 municipis adscrits “però això és només el principi ja que podran anar sumant-se quants més municipis vulguen per a sumar esforços i fer, entre tots, una bona gestió dels recursos hídrics”, ha indicat el diputat de Cicle Integral de l’Aigua, Iván Sánchez.

Una vegada posat en marxa, el Consorci Provincial d’Aigües, adscrit a la Diputació de Castelló, comptarà amb els següents òrgans: la Junta de Govern, el president, el vicepresident i el gerent, tots ells nomenats per ple, i funcionaran mitjançant el ple que, com a mínim, se celebrarà dues vegades a l’any de manera ordinària i les vegades que siga necessari de manera extraordinària.

La nova entitat forma part del Pla Director de Proveïments d’aigua potable, que té com a objectiu final assegurar el subministrament d’aigua a tots els municipis de Castelló, fins i tot en circumstàncies climàtiques adverses. El Pla Director estarà basat en quatre pilars: programes d’investigació per a la captació d’aigües subterrànies, planificació de desenvolupament territorial, governança del cicle urbà de l’aigua i promoció de l’eficiència en la gestió municipal.

“Com a Diputació Provincial, la nostra missió és col·laborar amb tots els municipis, especialment aquells amb limitats recursos tècnics i econòmics, per a assegurar que tots els habitants de la província tinguen accés a aigua potable de qualitat”, ha afegit el diputat provincial Iván Sánchez.