‘Culla 1233’ rememorarà la reconquesta de Blasco d’Alagón

953
PUBLICITAT


· Els dies 22 i 23 d’octubre, Culla tornarà a l’edat mitjana amb la seua primera recreació històrica.
· A la cita acudiran grups recreacionistes de diferents punts de la geografia espanyola, així com altres vinguts de França o Portugal.

Els dies 22 i 23 d’octubre, Culla tornarà a l’edat mitjana amb la seua primera recreació històrica ‘Culla 1233’, organitzada per l’agrupació ‘Militia Christi del Maestrat’, diferents associacions locals i l’ajuntament del municipi. Durant tot el cap de setmana, aquesta emblemàtica població de l’Alt Maestrat es submergirà de ple en el segle XIII per reviure la seua reconquesta per part del noble aragonès Blasco de Alagón i les forces del rei Jaume I.

A la cita acudiran grups recreacionistas de diferents punts de la geografia espanyola, com els Almogàvers de Saragossa, mainades d’Aragó o Cavallers d’Urrea i dames de l’Alcalatén; així com altres vinguts de França i Portugal. Tots ells pernoctaran en un campament militar situat en les ruïnes de l’antic castell, que amb absolut rigor reproduirà com era la vida en un d’aquests emplaçaments per al delit de veïns i visitants.

El programa de l’esdeveniment tindrà com a base diverses escenificacions, com la batalla entre les tropes cristianes i la guarnició sarraïna de Culla, la venda dels presoners capturats en l’enfrontament o la presa de possessió de la Vila per l’orde del Temple, i que es complementaran amb activitat de tir amb arc, exhibició de llançament de ganivet, vestimenta del cavaller, animació, desfilada de figurants … i un extens mercat medieval amb artesania i gastronomia. A més, el diumenge a la vesprada s’oferirà una visita gratuïta pel pintoresc casc antic de Culla, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004.
En paraules de l’alcalde de Culla, Víctor Fabregat, “la recreació es suma a la nostra àmplia oferta turística i és un atractiu més per conèixer en primera persona l’important llegat cultural del nostre municipi”. A més, “encaixa perfectament amb les accions estratègiques de comunicació i dinamització turística a les que venim treballant en els últims anys”. El primer edil ha afegit que “pel valor patrimonial del nostre conjunt històric, comptem amb l’escenari idoni per realitzar aquest tipus d’activitats”. Finalment, ha agraït “l’esforç i dedicació de les associacions, veïns i persones que acudiran a la recreació i que aconseguiran que siga tot un èxit i es consagre com una cita ineludible per als amants de la història”.