Creen 19 noves empreses al món rural gràcies a les ajudes gestionades pel GAL Maestrat Plana Alta

214

Nota de premsa del GAL Maestrat Plana Alta

-Ha destinat un total de 1.656.525,66 euros per finançar projectes d’emprenedors de municipis de la zona

-Giner: “Molts són joves acostumats a treballar més per tenir una oportunitat i saben aprofitar aquestes ajudes”

El Grup d’Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha impulsat la creació de 19 noves empreses en els municipis del seu territori gràcies a les ajudes directes que ha gestionat recentment dins el projecte LEADER. Aquesta dinamització empresarial ha estat possible gràcies a una inversió aprovada de 1.656.525,66 euros amb les ajudes corresponents a 2018 i 2019.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha assegurat que “els emprenedors de l’interior han demostrat, una vegada més, que quan troben suport de les administracions saben aprofitar les oportunitats. La majoria d’ells són joves acostumats a haver de treballar més que en altres territoris per tenir una oportunitat de futur al seu poble, pel que saben aprofitar bé les ajudes que oferim “.

Els dos últims exercicis completats es van aprovar ajudes per a 41 projectes de diferents àmbits empresarials, però el més significatiu és que dels que finalment ja s’han executat, 19 corresponen a empreses de nova creació que, segurament, no s’haurien dut a terme de no disposar d’ajudes per al seu impuls inicial.

Així, en la convocatòria es van concedir subvencions a un total de 20 projectes amb un total de 679.213,43 € en ajudes Leader. D’aquests projectes s’estan executant ja 14, dels quals cinc projectes són de millora en empreses no agrícoles i els altres corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Pel que fa a la convocatòria de 2019, es va concedir una subvenció a un total de 21 projectes, amb un total de 977.312,23 € en ajudes Leader, tots ells de promotors privats a excepció d’un projecte presentat per un ajuntament. D’aquests 21 projectes s’estan executant actualment 15, dels quals quatre són projectes de millora en empreses no agrícoles, un projecte d’un ajuntament i els altres 10 corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

Cal assenyalar que el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014-2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

En formen part 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera de l’Maestre, Les Coves de Vinromà, la Jana, la Pobla de Benifassà, la Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael de l’ riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, la Serratella, Serra d’en Galceran, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC Asaja Castelló), Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació d’Ames de Casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de la Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur , i Associació d’empresaris i comerciants l’Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions de el Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, hi ha la de servir de fòrum de debat i recerca de consens per a les qüestions relatives a el desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats a el desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses administracions públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment de el patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa a el camp de el desenvolupament rural.