‘Construeix Valors’ de Medicusmundi Mediterrània porta la importància del consum sostenible a l’interior de les províncies d’Alacant i Castelló

143
PUBLICITAT

– El projecte arriba a l’interior amb classes i exposicions de maquetes

La iniciativa ‘Construeix Valors’ de la ONGD Medicusmundi Mediterrània ha arribat aquest curs 2022-2023 a les aules de primària i secundària dels municipis d’interior de les províncies d’Alacant i Castelló. Fins a aquest moment, ja s’ha treballat en 47 centres educatius de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa 1.606 alumnes participants.

Aquest cicle, els CEIP El Romeral i L’Horta Major d’Alcoi; Bracal i Montcabrer de Muro d’Alcoi; i Sant Jaume i Mare de Déu de la Salut a Onil són els centres triats a la província d’Alacant. Per part seua, els col·legis En Blasc d’Alagó i l’IES de Vilafranca a Vilafranca; l’Alcalde Fabregat i l’IES Benassal a Benassal; els aularis de Catí, Culla, La Torre d’en Besora i Vilar de Canes del CRA L’Aiguaneu; i el Vergé Font de la Salut de Traiguera són els triats a la província de Castelló. L’equip educatiu d’Apivillores col·labora en la realització de les activitats en la zona de Castelló.

‘Construeix Valors’ busca, a través de quatre sessions a l’aula basades en la metodologia aprenentatge-servei, mostrar a l’alumnat com són els cicles productius dels aparells electrònics, la roba i l’alimentació, des de l’extracció de les matèries primeres fins a la seua elaboració i recepció per part del consumidor final. Des de 2017 s’ha treballat amb alumnes  de les tres províncies utilitzant conceptes teòrics i pràctics gràcies als materials interactius de Lego Educació.

Els xiquets i xiquetes, en aprendre tot el procés productiu, coneixen i identifiquen les desigualtats socials i econòmiques que es produeixen i treballen a donar-los la volta amb possibles solucions o canvis d’hàbits que, a més, poden arribar a ser exportats a la seua vida quotidiana i a la seua comunitat fomentant conductes més ètiques i sostenibles amb l’entorn. Consells del personal de Medicusmundi i idees de l’alumnat es combinen amb l’Agenda 2030 i els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) per a aconseguir eines de canvi.

Els i les estudiants creen maquetes on plasmen les desigualtats que contemplen i aquelles opcions de canvi sostenible que consideren més apropiades. Aquestes maquetes poden veure’s en diferents exposicions plantejades en les dues províncies. Amb ‘Construeix Valors’, ja han sigut més de 3.000 persones les que han conegut alguna de les dotze mostres realitzades fins hui, sempre amb maquetes diferents i noves maneres de treballar per un desenvolupament just, sostenible i igualitari. Actualment, i fins al 26 de febrer, la planta d’oci del centre comercial Alzamora d’Alcoi acull la primera exposició del curs 2022-2023.