Compromís exigeix a Subdelegació i als càrrecs polítics del Consorci “responsabilitats” davant la falta de coordinació amb els municipis”

425
PUBLICITAT

Nota de premsa de Compromís

 

Bachero suggereix reunir als municipis d’interior per a avaluar el succeït i cercar solucions conjuntes “perquè molts ens hem sentit abandonats”.

Trenco recorda que fa un any Compromís va aconseguir que Diputació fixara protocols d’actuació davant les emergències “però encara segueix pendent”.

“Com a mínim, Rubio hauria de donar explicacions davant les denúncies de professionals d’emergències sobre la falta de mitjans dels professionals, vehicles vells, o parcs sense màquines llevaneu per a actuar en les seues zones operatives”, coincideixen Bachero i Trenco

“Els municipis de l’interior ens hem sentit absolutament abandonats i hem patit les conseqüències de la falta de coordinació i la manca d’uns protocols d’actuació que ha repercutit en la seguretat”. Així ho ha manifestat l’alcaldessa de Vistabella i diputada de Compromís, Belén Bachero, qui ha manifestat que “aquest és el sentir de molts alcaldes d’interior els municipis del qual han patit les conseqüències del temporal de neu i que s’han sentit desatesos”, ha afegit. Per açò, ha manifestat que, “ara que estan encara presentes les conseqüències del temporal és el moment d’avaluar l’actuació, analitzar-la i realitzar autocrítiques, perquè malgrat l’enorme professionalitat dels efectius de bombers, l’actuació dels responsables polítics del Consorci Provincial de Bombers i la coordinació amb la Subdelegació del Govern ha sigut deficient, per la qual cosa tant el diputat responsable del Consorci, Luis Rubio, com el delegat del Govern a Castelló, deurien no solament fer autocrítica, sinó assumir responsabilitats”.

Segons Bachero, “davant la gravetat de la previsió meteorològica s’hauria d’haver realitzat, com a mínim, un preavís als alcaldes des de Subdelegació o des del Consorci, circumstància que no ha ocorregut, però a més la comunicació amb els serveis d’emergència, amb els qui havien de coordinar han sigut deficients i, pràcticament cada alcalde s’ha hagut de buscar  la vida”.

Per açò, Bachero, a més d’exigir responsabilitats, suggereix com a alcaldessa, la necessitat d’una reunió d’alcaldes afectats, no solament per a valorar l’ocorregut, sinó també per a traslladar a totes les administracions els suggeriments per a millorar la comunicació dels serveis d’emergència amb els Ajuntaments.

En aquest sentit s’ha pronunciat també el portaveu de Compromís en la Diputació, Xavier Trenco, qui recorda que “després dels episodis de fortes pluges de finals de 2015, Compromís ja va traslladar a la Diputació una moció per a comptar amb un protocol d’actuació del Consorci, per a així disposar de mecanismes reglats d’actuació i de comunicació, de criteris d’actuació”. Trenco recorda que malgrat que el PP es va comprometre a dur a terme aquesta petició, encara no es disposa d’aquest protocol, i si s’ha elaborat, els alcaldes ho desconeixen. “Per aquest motiu, i davant la sensació d’abandó que han patit els nostres alcaldes, considerem que Luis Rubio hauria de donar explicacions”.

Trenco ha afegit que “no posem en dubte la labor i l’ingent treball dels professionals, però sí la gestió i coordinació dels responsables polítics del Consorci i de la Subdelegació i així ens ho han traslladat els alcaldes, regidors i, en general, els veïns afectats”. “És clar que hi ha molts aspectes que millorar, i el primer pas és l’autocrítica, l’assumpció de responsabilitats i després l’activació de mecanismes millors per a coordinar les actuacions amb els municipis”. Segons ha recordat el diputat provincial, Compromís ha planejat en diverses ocasions la necessitat d’aquest mecanisme: “Es tracta de tenir clar un procediment d’actuació, que estiga basat en uns criteris objectius i que tot açò servisca per a actuar de la manera més eficaç possible”, ha manifestat Trenco. Però, fins avui, “els alcaldes encara no saben a qui dirigir-se quan ocorre algun desastre d’aqueix tipus: si al diputat Luis Rubio directament perquè els solucionarà més ràpid el problema o a qui”, ha lamentat Trenco.

Falta de mitjans

Tant Bachero com Trenco han rebut al llarg d’aquests dies nombroses queixes de professionals d’emergències que els han traslladat el seu malestar per la falta de mitjans disponibles per als diferents efectius, entre les quals relaten manca d’equips personals –raquetes, grampons…-, parc mòbil obsolet –fins i tot un dels camions va passar la ITV el mateix dia del temporal, la qual cosa demostraria una falta de previsió- o parcs que no disposaven de màquines llevaneu per a actuar en la seua zona o àrees operatives adjacents, a més de la falta de coordinació. “Com a mínim, Rubio hauria de donar la cara per a explicar les queixes dels professionals, que es repeteixen després de cada temporal”, coincideixen Bachero i Trenco