Compromís demana que se substituisca el projecte de MAT Morella-Almassora per un cablejat soterrat o alternatives en el traçat

880
Estació transformadora de Fraiximeno, al terme de Morella
PUBLICITAT

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat avui el seu compromís amb la necessitat de rebutjar frontalment per part de totes les administracions la línia elèctrica de doble circuit de 400kV entre els municipis de Morella a Almassora, que entremaliada fins a 17 termes municipals, coneguda com la línia de Molt Alta Tensió (MAT).

Mulet ha recordat que aquest projecte es troba en període d’al·legacions, i es tracta d’una “autovia” amb torres de més de 70 metres d’altura i una envergadura de quasi 30 metres (amb tallafocs de 50 metres) i una distància mitjana entre les torres de 450 metres, travessant llocs emblemàtics de les comarques de Castelló i en zones de gran interès mediambiental, travessant zones poblades sense respectar la distància mínima de seguretat actualment recomanada (1 metre per kilovolt), en aquest cas un mínim de 400 metre a qualsevol casa habitada.

 El senador designat per les Corts Valencianes ha portat en diverses ocasions aquest projecte a la Cambra alta per a demanar al Govern Central la seua oposició, accions que han decaigut per la convocatòria d’eleccions.

http://www.senado.es/web/expedientdocblobservlet?legis=11&id=1998 . Ara en el BOP del 22 d’abril de 2016 es publica l’Anunci de la Dependència de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Subdelegació de Govern a Castelló d’Informació pública de la sol·licitud d’Autorització Administrativa Prèvia, Declaració en concret d’Utilitat Pública i Autorització Administrativa de Construcció de la línia elèctrica a 400 kV denominada “La Plana – Morella 2 i 3”. I fins al 27 de maig s’està en període per a presentar al·legacions, i s’ha animat als municipis afectats a demanar a l’administració autonòmica i estatal es paralitze aquest projecte, quant a que no està justificada la necessitat del mateix, no s’han complit amb el procediment del consulta prèvia a la ciutadania, no s’analitza en profunditat l’efecte de la contaminació electromagnètica, la proximitat a habitatges ni el principi de precaució, i una gran afecció en el territori irreparable”.

Mulet ha reiterat la necessitat de, si s’estima imprescindible aquesta actuació, s’opte per soterrar la línia per a evitar tot l’impacte que pot generar les torres. “ ara és el moment de cercar solucions, de demostrar que qui governa són efectivament són els governs que depenen de les persones i no les grans companyies energètiques; existint alternatives, viables, no podem continuar destrossant el territori per a construir una autopista energètica de la qual damunt no ens anem a beneficiar en res”