Compromís aconsegueix paralitzar la MAT Morella-Almassora a les Corts

1373
Estació transformadora de Fraiximeno, al terme de Morella
PUBLICITAT

El grup polític Compromís ha aconseguit la paralització del projecte de Molt Alta Tensió Morella-Almassora amb el suport de tots els grups que formen el Botànic, tant d’Unides Podem com del PSOE. Amb aquest suport, Compromís ha tirat endavant la Proposició No de Llei en la comissió de Medi Ambient de les Corts Valencianes, amb la que reclama la paralització del projecte que travessa 17 termes municipals i diversos paratges naturals i protegits amb 86,7 km de doble línia i 189 torres elèctriques de 42 a 46 metres d’alçada.

Els tres grups polítics s’han posat d’acord en el fet que “aquest no és un bon projecte per a les comarques del nord, i el Ministeri haurà de prendre nota d’aquesta proposta”, ha afirmat Mònica Àlvaro, portaveu adjunta del grup Compromís en les Corts. Àlvaro ha destacat que, en 2016, Compromís ja va llançar una proposta similar que demanava la paralització del projecte i repensar-lo de nou, però “hem tornat a portar a les Corts la proposta per a deixar clara la posició del Botànic respecte a aquesta infraestructura amb l’objectiu que es prevalguen les necessitats de la ciutadania i la protecció del territori enfront dels interessos de les grans elèctriques i les seues autopistes energètiques”, ha afirmat.

La proposta, tot i que ha posat en la mateixa línia d’actuació al Botànic, reclama la utilització de corredors d’infraestructures existents per a la ubicació de la MAT i així disminuir l’afecció sobre veïns i territori, o el soterrament de la línia elèctrica en els punts de major afecció, sempre que el projecte ja fora impossible de paralitzar. Més que pel contingut de la No Proposició de Llei, que pot arribar a frenar un dels grans projectes a la província de Castelló de Red Eléctrica de España, la proposta ha aconseguit cohesionar el pensament de Compromís, Unides Podem i PSOE. El mateix grup socialista va vetar una proposta similar a la Diputació de Castelló que demanava el mateix, i també el Govern Central, format per PSOE i UP, ha tirat endavant el projecte amb l’aprovació de la Declaració Ambiental del mateix estudi.

Compromís va publicar, l’11 de març d’aquest any, aquesta Proposició No de Llei perquè el Consell instara al Govern a paralitzar el projecte, en primer lloc. Després, a obrir un nou període d’al·legacions que done temps a analitzar repercussions i beneficis. I, en el cas que no es paralitzara la MAT, demanar que el traçat nou seguisca el dibuixat actualment per les línies existents, sense repercutir negativament en més zones i paisatges protegits.

La resposta negativa de la gent local davant el nou traçat de les línies tampoc es va fer esperar, ja que al Pla de Meanes, nucli resident del terme d’Atzeneta del Maestrat, ja es van reivindicar per la no construcció d’aquesta línia MAT. Si ens allunyem més temps, aquest projecte va començar a cristal·litzar el 2016, quan a Vilafamés i Sant Joan de Moró també va haver-hi algunes manifestacions en contra d’aquesta línia.