Comencen els estudis a la façana de la Basílica Arxiprestal de Morella

858
PUBLICITAT

Aquest estudi dels pòrtics donarà les claus de com es van construir i indicarà com s’hauria de dur a terme la seva restauració

El IVC+R ha començat avui l’anàlisi científica sobre els conjunts escultòrics en pedra policromada de la porta dels Apòstols (S. XIV) i la porta de les Verges (S. XV) de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major de Morella. Mitjançant aquests treballs s’obtindrà una valuosíssima informació de com es van construir i s’indicaran les pautes que hauria de seguir per dur a terme una futura restauració. La subdirectora de Conservació, Restauració i Investigació de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha mostrat l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, com s’estan realitzant aquests estudis.

Estudis a les portes de la Basílica

El primer edil morellà assenyala que “aquest és un pas molt important, que descobrirà dades molt valuoses sobre com es van construir aquests pòrtics, que són un element molt destacat del patrimoni valencià, i permetrà dissenyar un pla d’actuació per a la futura restauració”. A més, Rhamsés Ripollés ha agraït la col·laboració de l’IVC+R i de la parròquia i explica que en aquesta jornada també s’ha visitat l’església de Sant Joan amb els tècnics de la Conselleria, lloc que es pretén posar en valor en els pròxims mesos.
Els treballs a la Basílica Arxiprestal consistiran en anàlisi química i física per a la caracterització dels materials petris, morters i policromies, aprofundint en el coneixement dels processos de deteriorament, amb l’objectiu d’establir relacions entre aquests i el substrat petri, la policromia i els factors ambientals. A més, els estudis previs permetran establir un protocol per a l’avaluació del risc i l’eficàcia en els diferents tractaments possibles a emprar durant la fase de restauració de les portades (neteja, fixació, consolidació). Es faran servir tècniques d’estudi i documentació fotogràfica amb diferents longituds d’ona (visible, infraroja propera i ultraviolada). Els resultats d’aquest estudi permetran tenir un registre de l’estat actual de la portada i aportaran informació sobre la presència de recobriments superficials.

Estudis a la Basílica

Posteriorment, es realitzarà un estudi termogràfic, que posarà de manifest la presència d’humitats i elements metàl·lics ocults que puguen estar causant deterioraments a les policromies i al suport.
Un altre dels estudis es realitzarà mitjançant la microscòpia portàtil, amb l’objecte d’obtenir imatges ampliades de diferents zones d’interès, prestant atenció a les zones policromades en les que ha pogut haver intervencions anteriors, i a les zones on s’hagen produït dipòsits superficials que oculten les policromies i alteren el suport.

Col·laboració amb les universitats

Un cop realitzades aquestes proves, es procedirà a realitzar un ampli estudi, en col·laboració amb l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, mitjançant fluorescència de raigs X amb un equip portàtil, que proporcionarà l’anàlisi química elemental dels materials.
Aquests estudis comptaran amb l’ús d’una tecnologia avançada i hi participaran també l’Institut Nacional d’Òptica i Electrònica de Bucarest i la Universitat Pablo de Olavide, que visitaran Morella al mes d’octubre.

Cal recordar que en els últims mesos, també s’han dut a terme estudis a l’interior de la Basílica Arxiprestal, en els quals s’està treballant des de la Direcció General de Cultura i la Universitat de València.