Comença l’edició més internacional del Festival de Titelles Portsxinel·la

128
PUBLICITAT

La setena edició del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la està a punt d’arrancar. Del 5 al 16 d’abril d’aquest 2023 prendrà 14 localitats de la comarca castellonenca dels Ports amb els seus espectacles per a totes les edats i els seus tallers. Una festa cultural amb el teatre de titelles com a base que al mateix temps serveix per a la promoció turística d’aquesta bella zona muntanyenca d’interior. Diferents tècniques de maneig de titelles al servei d’entretinguts i didàctics arguments faran les delícies dels qui decidisquen acostar-se a qualsevol dels espectacles que ha preparat Eclíptica d’Art o, com ha ocorregut en anys anteriors, traçar-se una ‘ruta titellaire’ per a gaudir amb el major nombre possible d’obres. Una celebració per a veïns i turistes, perquè com indica el lema de Portsxinel·l’enguany: “Tots som comarca” (Tots som comarca). Morella, Vilafranca, Forcall, Cinctorres, la Todolella, Portell de Morella, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Herbers i Olocau del Rei són les localitats que participen en aquesta setena edició, més internacional que mai abans, amb presència de companyies de Colòmbia (Taller Hermanos Castro, Gente de Nadia & Co, Manicomio de Muñecos i Jabrú Teatre de Titelles), Cuba (La Mar Esperanza), Portugal (Varazim Teatre), Mèxic (Títeres La Matatena) i l’Uruguai (Coriolis Teatro de Obetos). La Comunitat Valenciana estarà representada per les castellonenques LAPinzón i Xarop Teatre, mentre que de la resta de l’estat espanyol acudiran Tirita Teatro (Castella-la Manxa), A la Sombrita (Andalusia), Rauxa Teatre (Catalunya) i Sol y Tierra (Madrid).

En aquesta edició, el paper tindrà una importància especial. Així ho prova el taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, que sota la direcció de l’artista Máximo Castro (Taller Hermanos Castro) ensenyarà a alçar un teatre de titelles en miniatura. A base de paper, cartó i material reciclable s’anirà donant forma a aquests xicotets escenaris pensats perquè un únic espectador assistisca a una història curta. Sessions aconsellades per a majors de 7 anys, amb inscripcions a través del correu electrònic eclipticadart@gmail.com o en els diferents Ajuntaments.

A més, el paper serà utilitzat en diverses representacions, com farà Gente de Nadie & Co. en ‘Historias en miniatura’, Tirita Teatro en ‘El libro de aventuras’, Rauxa Teatre en ‘The Strambotik Kabaret’ i Xarop Teatre en ‘La Caixa Màgica’, companyia que acudirà al teatre de titelles, actoral i amb música en ‘Mai plou a gust de tots’.

Passant a l’altre extrem, l’animació entre veïns i turistes serà l’objectiu de ‘Éssers’, una cercavila de titelles gegants ideat per LAPinzón que es podrà gaudir al migdia en les diferents localitats dels Ports.

Els titelles de guant són emprats per A la Sombrita en ‘Los títeres de la Caperucita Roja’, mentre que La Mar Esperanza opta per diferents tècniques per a la seua animació a la vista en ‘Historias de Reyes’, el mateix que Títeres La Matatena en ‘Riofaunando’, Sol y Terra en ‘Efecto mariposa’, Manicomio de Muñecos en ‘Cuidado con La Marimonda’ i Jabrú en ‘Clownti’. Varazim aposta pel teatre d’objectes per a representar ‘1 planeta & 4 maos’, igual que Corolis en ‘Trapos’.

I encara que s’associa el teatre de titelles al públic infantil i familiar, també pot ser interessant per a una audiència adulta. Així es comprovarà en el bar Xiringuito de Cinctorres el dissabte 8 a la nit, amb un fragment de ‘Pasos largos’, per Coriolis Teatro de Objetos i ‘Canciones y romances’, per la Matatena. A més, s’ha organitzat una Trobada Titellaire, amb l’objectiu que els artistes de les diferents companyies es coneguen i establisquen vincles per a futures col·laboracions.

L’organització del Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la és a càrrec d’Eclíptica d’Art, amb les fonamentals coaboraciones de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, els ajuntaments de les localitats que seran seus, Electra Energia del Maestrat, Els Ports És Autèntic i diversos comerços locals. Tots ells permeten la celebració de l’únic esdeveniment comarcal amb aquestes característiques a la província de Castelló i un dels més importants a nivell nacional.

PROGRAMACIÓ DE LA VII EDICIÓ DE PORTSXINEL·LA

Dimecres 5 -Taller de titelles de paper, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia). CRA Els Ports, de Forcall. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. Dijous 6 -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Historias en miniatura’, per Gente de Nadie & Co. (Colòmbia). Plaça de l’Ajuntament, de Palanques. 18.00. -Trobada Titellaire. Alberg Roca Parda, de Cinctorres. 22.00. Divendres 7: -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller HermanosCastro (Colòmbia). Casa de Cultura, de Vilafranca. 12.00. -‘El libro de aventuras’, per Tirita Teatro (Castella-la Manxa). Plaça de l’Ajuntament, de Portell de Morella. 12.00. -‘Los títeres de Caperucita Roja’, per A la Sombrita (Andalusia). Plaça, d’Herbers. 12.00. -‘Historias en miniatura’, per Gente de Nadie & Co (Colòmbia). Plaça Casa de Cultura, de Vilafranca. 17.00. -‘Historias de Reyes’, de La Mar Esperanza (Cuba). Plaça de l’Ajuntament, de Palanques. 17.30. -‘1 planeta & 4 maos’, de Varazim Teatre (Portugal). Convent d’en Blai Berga, de Forcall. 19.00. Dissabte 8:

-‘Riofaunando’, per Títeres La Matatena (Mèxic). Plaça dels Porxos, de la Mata. 12.00. -‘Trapos’, per Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai). Teatre Carles Pons, de Vilafranca. 12.00. -‘El libro de aventuras’, per Tirita Teatro (Castella-la Manxa). Plaça Sant Antoni, de Vallibona. 13.00. -‘The Strambotik Kabaret’, per Rauxa Teatre (Catalunya). Plaça de l’Ajuntament, de Portell de Morella. 17.00. -‘Historias de reyes’, de La Mar Esperanza (Cuba). Plaça Major, de la Todolella. 17.00. -‘Trapos’, per Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai). Plaça de l’Ajuntament, de Villores. 18.00. -‘Historias en miniatura’, per Gente de Nadie & Co (Colòmbia). Plaça Colom, de Morella. 18.00 -‘Pasos largos’ (fragment), per Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai). Bar Xiringuito, de Cinctorres. 23.00. -‘Canciones y romances’, per Títeres La Matatena (Mèxic). Bar Xiringuito, de Cinctorres. 23.30. Diumenge 9 -‘The Strambotik Kabaret’, per Rauxa Teatre (Catalunya). Local de Festes, de la Todolella. 12.00. -‘Efecto Mariposa’, por Sol y Tierra (Madrid). Calvari, de Cinctorres. 12.00. -‘Histories en miniatura’, per Gente de Nacia & Co (Colòmbia). Plaça de l’Ajuntament, d’Olocau del Rei. 12.00. -‘Trapos’, per Coriolis Teatro de Objetos (l’Uruguai). Saló polifuncional, de Castell de Cabres. 18.00. -‘Riofaunando’, per Títeres La Matatena (Mèxic). Pavelló poliesportiu, d’Olocau del Rei. 18.00. -‘La caixa màgica’, per Xarop Teatre (Castelló). Plaça de l’Ajuntament, de Sorita. 18.00. Dimarts 11 -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia). Pavelló, de Forcall. 12.00. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. Dimecres 12:

-Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia). Centre Jove, de Morella. 12.00. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Mai plou al gust de tots’, per Xarop Teatre. Teatre Municipal, de Morella. 19.00. Dijous 13: -Taller de construcció de caixes Lambe-Lambe, per Taller Hermanos Castro (Colòmbia).Saló de festes, de Cinctorres. 12.00. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. Divendres 14: -‘Cura amb la Marimonda’, per Manicomi de Ninots (Colòmbia). Ermita de Sant Lluís, de Cinctorres. 12.00. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Clownti’, per Jabrú Teatre de Titelles (Colòmbia). Local de Festes, de la Todolella. 18.00. Dissabte 15: -‘Cuidado con la Marimonda’, per Manicomio de Muñecos (Colòmbia). Plaça dels Porxos, de la Mata. 12.00. -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Mai plou al gust de tots’, per Xarop Teatre. Plaça de l’Ajuntament, de Forcall. 19.00. Diumenge 16: -Cercavila, per LAPinzón (Castelló). Comarca dels Ports. 12.00. -‘Clownti’, per Jabrú Teatre de Titelles (Colòmbia). Plaça Colom, de Morella.