Comença el cicle de Rotllos i Primes a Morella

163
SANT MARC MORELLA (1)
  • Aquesta tradició dels masos s’inicia amb Sant Marc i finalitza l’últim cap de setmana de juny amb Sant Antoni de la Vespa
  • El cicle té origen medieval i recorre les denes de l’ample terme de Morella per nuclis de població els quals estaven més poblats antigament

El tradicional cicle de Rotllos i Primes de Morella ha començat avui, dia de Sant Marc, a l’ermita d’aquest a Torremiró. Aquest recorre diferents ermites, masos i peirons de tot el terme cada any. Així, es tracta d’una tradició medieval pels diferents nuclis de població, els quals, antigament tenien una quantitat de població més abundant. El cicle s’inicia avui i acaba l’últim cap de setmana de juny amb Sant Antoni de la Vespa.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acudit a aquesta primera cita del cicle de Rotllos i Primes junt amb les veïnes i veïns que s’han congregat a l’ermita de Sant Marc. Així, l’edil ha destacat que “aquesta és una tradició originària de l’època medieval, quan la majoria de gent de Morella vivia del sector primari i demanava un bon any de collita i pluja”. Rahmsés ha recordat que “és important mantindre les tradicions i vull agrair a tota la gent que ho fa possible en els nombrosos llocs del nostre terme que formen part del cicle durant estos mesos”. D’aquesta manera, actualment es manté la tradició en la qual els masovers i masoveres amfitriones de cada zona agraïen la visita de la resta de gent amb rotllos o primes d’on s’extrau el nom actual de la tradició. A més, abans de repartir els rotllos, el Mossèn beneeix el terme.

Aquesta tradició també es coneix com a cicle de Rogatives, ja que en els seus orígens la gent es desplaçava a peu a aquests paratges. Finalment, cal recalcar que l’ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment dels Rotllos i Primes del terme. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella, Sant Pere del Moll i Sant Antoni de la Vespa.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA