Com cada agost les cisternes d’aigua tornen a Ares del Maestrat

784
Cisterna d'aigua descarregant a Ares
PUBLICITAT

La manca d’inversió per part de la Diputació, la Generalitat i les confederacions de l’Ebre i el Xúquer ha propiciat que com cada mes d’agost Ares del Maestrat torne a necessitar cisternes d’aigua per proveir-se.

Cada dia arriben al municipi 8 camions cisterna amb 18.000 litres d’aigua cada un per satisfer les necessitats del poble.

Els camions han d’efectuar una complicada maniobra pels estrets i costeruts carrers de la localitat per poder connectar-se a la mànega que porta l’aigua fins al vell dipòsit situat a la Mola.

A principis d’agost l’alcalde d’Ares, Abelardo Tena, ja va apuntar que, de no produir-se pluges importants durant el mes, la previsió era que les cisternes serien necessàries. I així ha estat. Ahir van arribar les primeres.

L’alcalde ha tornat a explicar, com fa cada estiu, que el barranc dels Molins, deu natural que porta l’aigua al poble, té un cabal irregular, que depèn en excés de les pluges. “Quan es produeixen vagis precipitacions la deu seria suficient per omplir diversos dipòsits. De fet plena sense problemes el dipòsit general i una bassa per a ramaderia”. Des de l’Ajuntament porten anys demanant a la Diputació, la Generalitat i les confederacions de l’Ebre i el Xúquer –Ares està en ambdues vessants– que construeixin un dipòsit de majors dimensions que evite el malbaratament de l’aigua que entraria per simple decantació.

Segons l’alcalde “sembla que les administracions no estan per aquesta labor i prefereixen perforar un pou a gran profunditat”. El pou suposaria un major cost per al proveïment d’aigua. A hores d’ara l’aigua ja es bomba fins al poble des del fons del barranc dels Molins. Un nou bombament encariria encara més el cost del subministrament.

No obstant, el que serà més car serà el transport de les cisternes d’aigua. La Diputació subvenciona l’arribada de les cisternes, però el consistori, amb menys de 250 veïns, també haurà de fer front a una part de les despeses. Quan arribee setembre el consum d’aigua baixarà ja que molts estiuejants marxaran als seus respectius llocs d’origen.

-Sense notícies de la Confederació de l’Ebre

Fa dos anys que el president de la Diputació, Javier Moliner, va convocar els alcaldes els municipis pertenencen a la Conca de l’Ebre. En aquella trobada, en què va participar el president de l’organisme de conca, es van anunciar inversions per valor de 22,5 milions d’euros. Els diners no ha arribat i les cisternes segueixen arribant.