Cinctorres recorda a Mulet que ha de demanar la retirada de la creu franquista de l’església al bisbat i no a l’Ajuntament

1053
Església de Cinctorres
PUBLICITAT

A la façana de l’església de Cinctorres encara es conserva una creu franquista. L’església del poble és propietat del bisbat de Tortosa, que és qui hauria de llevar-la, atenent a la propietat de l’edifici. Al bell mig està l’Ajuntament que ha manifestat “estar fart” de rebre cartes des del Senat, a través del grup Compromís, demanant la retirada d’una creu franquista a la façana de l’Església. Ha de ser l’església i no l’Ajuntament qui retire la creu. De fet, el consistori no té cap competència sobre l’edifici i no para de demanar que sigue el Senat o l’autoritat corresponent qui faça complir a l’església la Llei de Memòria Històrica.

Els fets es remunten al 2017, quan el senador de Compromís, Carles Mulet va demanar al consistori la retirada d’aquesta creu franquista d’acord amb allò estipulat a l’article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre per la qual es reconeixen i s’amplien els drets i s’estableixen mesures a favor de les persones que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura. Es tracta d’una creu d’homenatge als caiguts amb la inscripció “Presentes” a la part superior i inferior.

L’aleshores alcalde Toni Ripollés, va respondre al Senat amb la còpia de la sol·licitud d’autorització al bisbat per a que l’Ajuntament pogués retirar-la. Davant la inacció del bisbat, el Senat va tornar a enviar una carta de nou al consistori cinctorrà sol·licitant de nou la retirada a finals del 2021.

L’actual alcaldessa, Mireia Mestre, ha respost que, davant del silenci del bisbat de Tortosa a les sol·licituds d’autorització que li ha fet el consistori, es considera que “cal que el Senat s’adrece directament al titular de l’immoble”, en aquest cas, el bisbat. Des del consistori es critica que el senador vullgue carregar en l’Ajuntament una responsabilitat que és exclusivament del propietari de l’edifici: el bisbat.