Trufa
Inauguració de la Fira de la Tófona de Catí
Inauguració de la Fira de la Tófona de Catí

-Nota de premsa-

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i l’alcalde de Catí, Manuel Puig, han estat els encarregats de posar en marxa la XII Mostra de la Tòfona Negra dels Ports-Maestrat, que se celebra aquest cap de setmana en aquesta localitat d’interior, amb expectatives d’atraure milers de visitants tant per gaudir de la completa programació firal com de les jornades gastronòmiques que se celebren als comerços i restaurants de la comarca.

En el seu discurs, Moliner ha posat en valor “el salt qualitatiu” que la província de Castelló ha donat en tubericultura durant els últims anys, amb l’objectiu de consolidar noves oportunitats econòmiques i turístiques per als petits pobles d’interior. “Ha estat un treball constant per part de les administracions i els empresaris que han decidit fer de la tòfona, el que fins fa poc era un fong sense més, la seva manera de vida”, ha apuntat el president provincial.

En aquest sentit, cal destacar la tasca de promoció i foment de la qualitat que porta exercint la institució provincial des de la primera edició de la fira, i que des de fa poc s’ha potenciat amb la incorporació de la tòfona a la marca ‘Castelló Ruta sabor ‘i la creació del laboratori de truficultura a Villanueva de Viver, on els productors es poden assessorar, tècnicament i de forma gratuïta, sobre la qualitat dels seus plançons micorizats.

“Si seguim fent les coses bé – ha continuat Moliner, que ha estat acompanyat pel diputat de la comarca, Pablo Roig, i el de Desenvolupament Rural, Domingo Giner – en deu anys aquesta província pot arribar a duplicar la seva producció tofonera fins arribar a les set tones, incrementant així les dues tones de tòfona silvestre i les altres dues en vivers que produïm. Sens dubte, això indica que anem pel bon camí i la creació de noves empreses i llocs de treball d’aquest sector és una realitat “.

-100.000 euros d’impacte econòmic
La repercussió econòmica d’aquesta fira i les jornades gastronòmiques prevista per a la comarca és de més de 100.000 euros, tenint en compte el flux de visitants que acudeixen a l’esdeveniment, compren en els comerços i degusten el menú temàtic en algun dels 15 restaurants de l Alt Maestrat participants.

Finalment, Javier Moliner ha recordat que el primer pas és “creure’ns que Castelló és la millor rebost del Mediterrani. Si som capaços de tenir cura de la terra com ens van ensenyar els nostres avis i adaptar-nos a les demandes actuals del mercat, no hi ha ningú ni res que pugui aturar el creixement d’aquesta província “.

-Fira monogràfica, exhibicions i concursos diumenge
La jornada de diumenge començarà a les 10:00 hores amb l’obertura del recinte firal i l’exposició d’empreses vinculades al sector de la tòfona. Immediatament després tindrà lloc l’inici de l’exposició i el VII Concurs de Trufes de Gran Mida. A aquest li seguirà el IX Concurs Gastronòmic de la Tòfona Negra dels Ports-Maestrat en què participa l’Escola d’Hoteleria Costa Azahar de Castelló.

A les 12:00 hores tindrà lloc el XI Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona, ia les 12:30 hores una exhibició de recerca de tòfones amb un porc vietnamita. A les 13:30 hores se celebrarà una degustació de plats preparats amb ‘Tuber Melanosporum’ ia les 16:00 hores es procedirà al lliurament de premis dels diferents concursos.