Catí acollirà l’exposició sobre els Peirons del Maestrat i els Ports

612
Exposició a Catí de Peirons del Maestrat i els Ports
PUBLICITAT
Catí acollirà l’exposició sobre els Peirons del Maestrat i els Ports

Catí acollirà a partir del 14 de juny l’exposició “Els Peirons Creus monumentals del segle XV al XX”. La mostra estarà oberta al públic a l’edifici de la Llotja. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Blasco de Alagón una vegada constatat l’interés que va despertar l’exposició a Castelló.

La mostra conté rèpliques dels peirons més antics dels Ports i el Maestrat. També s’exposen sis plafons amb fotografies i informació detallada sobre algunes d’aquestes creus de pedra que desgraciadament no han arribat fins als nostres dies per diversos motius com ara la destrucció provocada durant la Guerra Civil Espanyola.

Història

Les creus monumentals de pedra, també conegudes com “peirons”, marcaven els camins, les entrades als pobles o altres llocs destacats de les comarques castellonenques dels Ports i el Maestrat. La Fundació Blasco de Alagón a través del seu taller de restauració porta anys treballant en la recuperació d’aquestes magnífiques creus monumentals de pedra datades a partir del segle XIV. Molts d’aquests peirons van ser catalogats en el seu dia pel capellà Manuel Milián Boix durant els anys vint i trenta del segle passat. Un importantíssim treball de catalogació patrimonial realitzat per la Diòcesi de Tortosa. Aquestes creus monumentals de terme deliciosament esculpides en pedra de la mà d’extraordinaris orfebres van proliferar al llarg i ample de les terres del nord de Castelló entre els segles XIV al XIX.

Fabricació de les rèpliques

El treball d’elaboració de les rèpliques dels peirons seleccionats ha estat d’allò més laboriós. Les reproduccions s’han construït al Taller de Restauració que la Fundació Blasco de Alagón té a la Fàbrica de Giner de Morella i al taller de Rafa Ferreres de Cinctorres, un orfebre de la pedra especialitzat en la recuperació de peirons. El primer pas ha estat la construcció de motlles per a cadascuna de les creus. Posteriorment s’han omplert amb una pasta especial que ha permès un acabat bastant fidedigne a la peça original. En paral•lel a aquest procés, s’han realitzat estudis sobre la policromia de cada peiró per intentar recuperar el seu color original. En el passat aquestes creus estaven pintades de colors que s’han anat esborrant amb el pas del temps. Durant la mostra, el visitant podrà contemplar peirons de poblacions com Ares, Atzeneta, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Ortells, Palanques, Portell, Todolella, Vilafranca i Zorita.

El Peiró d’Avinyò
El Peiró d'Avinyò
El Peiró d’Avinyò

El Peiró d’Avinyò, originari de Catí, esculpit l’any 1374 és considerat el peiró més antic de la Província de Castelló i una de les senyes xacobees hitòriques que marcàven el trajecte del Camí de Santiago. El Peiró es va restaurar gràcies a la Fundació Blasco d’Alagón