Castelló per la pau: la campanya definitiva en la que 5 municipis treballen amb el Fons i la Diputació per impulsar la pau, la justícia i unes institucions sòlides

480
Castelló per la pau
PUBLICITAT

– La projecció del documental “Els fils del tauler” del Col·lectiu Mirades, és l’element vertebrador de les 3 activitats que componen la campanya: cine-fòrum municipal, tallers per a ESO i batxillerat i seminari per la Pau el 18 de desembre a Castelló en el que participarà Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Pau i ex-Director de la UNESCO

– “Si vostè sembra odi, recollirà terrorisme i violència”, manifesta en el propi documental, Mayor Zaragoza.

El Saló d’actes de Cajamar de Benassal acull el pròxim 1 de desembre a les 18 hores, la projecció del documental “Els Fils del Tauler”, del Col·lectiu Mirades, activitat organitzada en el marc de la campanya “Castelló per la pau” amb la que es pretén acostar l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 16: Pau, Justícia, i Institucions Sòlides a la població castellonenca.

El documental “Els Fils del Tauler”, versa sobre les causes i conseqüències de la guerra, la indústria que es genera en torn a la guerra, els refugiats i els pobles que lluiten per la pau. Amb diferents reconeixements internacionals per la seua trajectòria amb altres projectes que busquen sempre donar la paraula a les persones sense veu, les oblidades i denunciar les injustícies socials, el Col·lectiu Mirades ha volgut amb aquest documental motivar els espectadors per tal d’obrir un espai de reflexió i debat, una vegada plantejades les posicions de diferents grups socials davant diferents conflictes.

Aquesta és una de les principals premisses del documental. Visualitzar-lo amb altres ulls. Potenciar la visió positiva del conflicte, l’ús del mateix com un procés d’aprenentatge i conscienciant a la ciutadania que el conflicte és consubstancial a les relacions humanes. Per aquestes raons, cal saber-ho utilitzar com a eina de transformació social.
La presentació del documental anirà seguida d’una taula redona en la qual intervindran alguns dels protagonistes del reportatge i amb els que es mantindrà un enriquidor col·loqui per conèixer en viu les reflexions que s’apunten en el document audiovisual. Després hi haurà un vi d’honor amb productes quilòmetre 0.

Cal destacar que en el cas de Benassal, la primera de les 3 activitats, és el taller “Els Fils del Tauler: Sostenibilitat i la perspectiva positiva del conflicte” que es realitza el 30 de novembre a l’IES Alfonso XII, en el que participen al voltant de 40 alumnes de tercer i quart d’ESO. Amb aquesta activitat, dividida en tres sessions de 90 minuts cadascuna. La primera sessió servirà per introduir els conceptes com violència, conflicte, tipus de violència geografia i història contemporània dels conflictes actuals contextualitzats en l’Agenda 2030, incidint en l’ODS 16. La segona sessió serà la visualització del documental amb una breu presentació per part de El Col·lectiu Mirades. Per concloure les sessions del taller es treballarà com a cinefòrum amb el testimoni d’alguna persona que hi participa al document audiovisual apropant a l’alumnat una realitat injusta.

Amb aquest acte s’obri la campanya de conscienciació en la que també participaran, els ajuntaments d’Onda, Sant Mateu, Moncofa i Betxí. A més, hi haurà una projecció del documental a l’IES Alfred Ayza, de Peníscola.

Per concloure la campanya, es realitzarà un seminari per la Pau el 18 de desembre a Castelló en el que participarà Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Pau i ex-Director de la UNESCO que també intervé en el documental i dona la seua particular visió d’alguns conflictes viscuts en les darreres dècades d’arreu del món.
La proposta, cofinançada per la Diputació de Castelló i organitzada pel Fons, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benassal, el Centre Delàs Estudis per la Pau, la Fundación Cultura de Paz, i l’Ajuntament de Castelló, així com el Col·lectiu Mirades.