-Nota de premsa de la Diputació de Castelló-

Els municipis de Benafer, Castellfort, Xilxes, Xodos, Gaibiel, Geldo, la Llosa, Torre d’En Besora, Lludient, Nules, Sacanyet, Teresa, Todolella, Torre-xiva, Vall d’Alba i Zorita podran culminar les actuacions per a la millora de l’eficiència energètica en instal · lacions d’enllumenat públic, que van iniciar l’any passat, gràcies a les subvencions aprovades per la Diputació, amb un import total de 193.500 euros.

D’aquesta manera, els 16 ajuntaments dels pobles esmentats podran acabar de substituir sistemes elèctrics i incorporar elements de telegestió i reducció del consum, amb l’objectiu d’estalviar en la factura de la llum entre un 60% i un 80%.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’Eficiència Energètica del Pla d’Acció 2015, que fins ara ha permès un estalvi estimat de 14 milions d’euros en més de 100 municipis de la província, amb una inversió total d’un milió d’euros. En aquest sentit, en les properes setmanes sortirà publicada la nova convocatòria d’ajuts de la qual es beneficiaran al voltant de 70 municipis més.

El diputat de Sostenibilitat, Mario García, ha incidit que “les elevades despeses en subministrament elèctric municipal són una de les principals preocupacions que ens traslladen tots els alcaldes, per aquest motiu el president Javier Moliner va apostar per posar en marxa aquest Pla, amb el objectiu d’ajudar als nostres pobles a modernitzar les seves instal · lacions i estudiar les fórmules més eficients en enllumenat públic. més, ara els ajuntaments poden destinar tots els diners estalviats en més i millors serveis per als ciutadans “.

El Pla d’Eficiència Energètica no només inclou un conjunt de subvencions per a actuacions materials, sinó també les actuacions preparatòries necessàries com la realització d’auditories energètiques o els estudis de facturació. Així mateix, aquesta iniciativa s’emmarca també en els objectius compromesos per la Unió Europea d’eficiència i reducció de contaminació.

Subministrament d’elements d’eficiència energètica

L’última de les mesures preses fins ara com a part d’aquest Pla, és la incorporació del subministrament d’elements d’eficiència energètica a la Central de Contractació. Permetrà que els ajuntaments puguin adquirir materials com lluminàries d’alta eficiència (LEDs), rellotges astronòmics digitals, drivers leds, sistemes de telegestió en grup i sistemes de telegestió punt a punt. Cal tenir en compte que la instal · lació dels diferents mecanismes respondrà a les necessitats que hagin quedat establertes per les auditories energètiques realitzades prèviament.