La localitat continua fidel al costum d’iniciar les celebracions de Sant Antoni als Ports
Com és costum i tradició Castellfort ha encés, juntament amb Olocau del Rei, la flama de Sant Antoni als Ports. Els majorals de la festa han assumit tot el pes de l’organització i han fet possible un complet programa d’actes. La culminació de la festa ha arribat el dissabte dia 11 amb una jornada que s’ha iniciat de bon matí amb el muntatge de la barraca, vestint amb llenya l’estructura formada pel pi central o mayo i les costelles. D’aquesta manera s’ha conformat la clàssica estructura cònica de les barraques dels Ports.
A la vesprada s’han arrossegat els troncs pels carrers del poble amb l’ajuda de les cavalleries guiades de manera convenient pels ‘arrieros’. Tot el poble s’ha reunit en l’històric local de la confraria medieval per a sopar. Després del sopar ha arribat el moment de beneir tots els animals. Després, la majoralia, ha repartit el pastís farcit de confitura de carabassa. Ha sigut el pas previ a l’encesa i crema de la foguera. En la crema de la barraca els bombers s’han hagut d’ocupar a fons davant el fortíssim vent que bufava. La crema de la pira ha generat una gran fumera. Centenars de persones s’han reunit entorn de la plaça de Castellfort per a assistir a la combustió de les branques.
– Preparatius del dia 4
Tot va començar el passat 4 de gener amb la jornada de preparatius, en la qual la majoralia i els voluntaris van eixir a la muntanya després d’esmorzar per a arreplegar la malea i els pins amb els quals s’havia de conformar l’estructura de la monumental barraca. Cal ressenyar que a Castellfort per a la barraca es dona una segona vida la pi de Nadal, que serveix com a mayo o pi central de la foguera, sobre el qual es donen suport a les costelles. També el dissabte dia 4 els voluntaris i voluntàries es van congregar a la vesprada en la Confraria per a preparar els singulars pastissos de confitura de carabassa. A Castellfort són especials per la seua grandària. Entre la pasta i el farciment de confitura de carabassa pesen mig quilo. Els pastissos es van coure en el forn del poble i van quedar llestos per a ser degustat en el dia de Sant Antoni.