Castellfort celebrarà les eleccions primàries el 28 de febrer

310
Eleccions primàries a Castellfort
Eleccions primàries a Castellfort
Eleccions primàries a Castellfort

Quan a algú se li va ocórrer parlar de primàries a les eleccions dels partits polítics al bar de Castellfort ho van prendre a riure. “Aquí fa trenta anys que ho fem”. I saben per què ho diuen. Des de les primeres eleccions municipals democràtiques al poble tots es poden votar tots. Els cinc més votats pels seus veïns són els que conformen la llista electoral que després es presenta a les eleccions municipals “oficials”. Perquè la veritat és que a Castellfort les primàries són sagrades. Una norma interna respectada per tots diu que el que surt en aquestes votacions dura quatre anys.

Ja hi ha data per a les primàries de 2015. El 28 de febrer els veïns de Castellfort estan cridats a les urnes. A més, a Castellfort, sense que cap partit pose complicades normes d’incompatibilitats la regeneració democràtica és un fet. Els cinc membres de l’actual corporació local no podran formar part del nou consistori. La norma interna així ho diu. És a dir, cada quatre anys, nou Ajuntament. Ningú pot aferrar-se al càrrec. De fet s’ha donat la circumstància que Diego Castell o Àngel de Pau han estat alcaldes quatre anys si, i quatre anys no. Van repetir, però amb quatre anys d’interval.

Encara s’ha de definir el cens, però seran entorn de 200 veïns que votaran. A més de no poder-se votar els actuals membres de la corporació local tampoc es pot votar als treballadors municipals.Evidentment si algú vol presentar la seva candidatura a les eleccions municipals de maig pot fer-ho, però entre els veïns del poble ningú contradiu la voluntat de tots. Si és cert que en ocasions alguns partits han optat per presentar als candidats “fantasma”, aquells que fan augmentar llistes electorals per esgarrapar algun vot per al diputat provincial. Si bé el mandat del poble expressa la voluntat popular si algun dels elegits no vol formar part de la corporació està en el seu dret, encara que la majoria accepten en conèixer el veredicte dels seus veïns. Així doncs, el 28 de febrer podria conèixer-se el primer alcalde virtual de la província.