Castellfort acull l’exposició sobre ‘Els Peirons’ dels Ports i el Maestrat

678
Exposició de Peirons de Castellfort
PUBLICITAT
Entre les nou rèpliques de creus monumentals es troba “El Peiró de la Placeta” pertanyent a Castellfort

Castellfort acull, fins al dia 31 de maig, l’exposició “Els Peirons Creus monumentals del segle XV al XX”. La mostra estarà oberta al públic a l’edifici de la Confraria de Castellfort. Un edifici que, curiosament, va ser construït en la mateixa època en què es van començar a col•locar creus de terme o ‘Peirons’. La Fundació Blasco de Alagón ha decidit fer aquest pas després de constatar l’interès que ha despertat l’exposició al Museu de Belles Arts de Castelló.

L’exposició conté nou rèpliques dels peirons més antics que es conserven a Morella, Palanques i la Mata. També s’exposen i-sis plafons amb fotografies i informació detallada sobre algunes d’aquestes creus de pedra que desgraciadament no han arribat fins als nostres dies per diversos motius com ara la destrucció provocada durant la Guerra Civil Espanyola.

Exposició de Peirons de Castellfort
Exposició de Peirons de Castellfort

Una de les creus que sí es conserven i que s’han reproduït és la del “Peiró de la Placeta”, pertanyent a Castellfort. L’autoria d’aquesta creu de terme se li atorga a Antonio Sancho, qui la va esculpir a mitjans del segle XV. El Taller de Restauració de la Fundació Blasco d’Alagón ha realitzat una policromia idealitzada de l’obra. És a dir, una hipòtesi del que podria haver estat el seu color original.

L’exposició sobre ‘Els Peirons’ es podrà visitar tots els dies d’11 a 13 hores i els dissabtes de vesprada, de 16 a 19 hores.

Història

Les creus monumentals de pedra o també conegudes com “peirons”, marcaven els camins, les entrades als pobles o altres llocs destacats de les comarques castellonenques dels Ports i el Maestrat. La Fundació Blasco de Alagón a través del seu taller de restauració porta anys treballant en la recuperació d’aquestes magnífiques creus monumentals de pedra datades a partir del segle XIV. Molts d’aquests peirons van ser catalogats en el seu dia pel capellà Manuel Milián Boix durant els anys vint i trenta del segle passat. Un importantíssim treball de catalogació patrimonial realitzat per la Diòcesi de Tortosa. Aquestes creus monumentals de terme deliciosament esculpides en pedra de la mà d’extraordinaris orfebres van proliferar al llarg i ample de les terres del nord de Castelló entre els segles XIV al XIX.

Fabricació de les rèpliques

El treball d’elaboració de les rèpliques dels peirons seleccionats ha estat d’allò més laboriós. Les reproduccions s’han construït al Taller de Restauració que la Fundació Blasco de Alagón té a la Fàbrica de Giner de Morella i al taller de Rafa Ferreres de Cinctorres, 1 orfebre de la pedra especialitzat en la recuperació de peirons. El primer pas ha estat la construcció de motlles per a cadascuna de les creus. Posteriorment s’han omplert amb una pasta especial que ha permès un acabat bastant fidedigne a la peça original. En paral•lel a aquest procés, s’han realitzat estudis sobre la policromia de cada peirón per intentar recuperar el seu color original. En el passat aquestes creus estaven pintades de colors que s’han anat esborrant amb el pas del temps. Durant la mostra, el visitant podrà contemplar peirons de poblacions com Ares, Atzeneta, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau del Rei, Ortells, Palanques, Portell, Todolella, Vilafranca i Zorita.