Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

– Es basen en una investigació clínica liderada per INCLIVA i desenvolupada en cinc hospitals públics de la Comunitat Valenciana

– L’objectiu d’aquesta estratègia va ser adaptar la dosi de diürètics i la freqüència de visites segons els valors evolutius d’aquest biomarcador

Els resultats d’una investigació clínica desenvolupada a l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València, INCLIVA, determinen que els nivells en plasma de l’antigen carbohidrat 125 (CA125) es correlacionen fidelment amb la sobrecàrrega hídrica a pacients amb insuficiència cardíaca aguda (ICA) i que adaptant el tractament en base als nivells d’aquest biomarcador, el risc de reingrés es redueix en un cinquanta per cent.

Els resultats del projecte han estat publicats aquests últims dies a la revista internacional JACC Heart Failure, i segons explica el doctor Julio Núñez, “la mortalitat i morbiditat en pacients donats d’alta després d’un episodi d’insuficiència cardíaca aguda segueixen sent excessivament elevades, no existint teràpies farmacològiques de contrastada evidència en aquest escenari. als especialistes que tractem pacients amb insuficiència cardíaca ens interessa comptar amb biomarcadors que ens ajudin a triar el tipus i intensitat del tractament “, explica el doctor Julio Núñez, cardiòleg de l’Hospital Clínic de València i Director científic adjunt de INCLIVA.

“La sobrecàrrega hídrica desenvolupa un paper fonamental en la fisiopatologia de la insuficiència cardiada aguda. Tradicionalment s’avalua a través dels símptomes i signes, però la seva capacitat diagnòstica és limitada”, explica el doctor Núñez.

Per això, el Grup de Recerca de Cardiologia Clínica de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València-INCLIVA, liderat pel doctor Julio Núñez, va posar en marxa un assaig clínic en cinc hospitals de la Comunitat Valenciana (Hospital Clínic de València, Hospital General de València, Hospital de Manises, Hospital de La Plana i Hospital Sant Joan d’Alacant) en el qual va avaluar l’efecte pronòstic d’una teràpia guiada pel CA125 (Estratègia de CA125) enfront del tractament estàndard. En aquest assaig es van incloure 380 pacients amb un episodi recent d’Insuficiència cardíaca aguda.

“El nostre objectiu amb l’estratègia guiada per CA125 va ser adaptar, entre altres, la dosi de diürètics i la freqüència de visites després de l’alta, segons els valors evolutius d’aquest biomarcador”, aclareix el cardiòleg.

El doctor Núñez conclou que “la teràpia guiada mitjançant el CA125 va portar a un major canvi en l’ajust de la dosi de diürètics al llarg del seguiment ia un canvi en la freqüència de les visites. A més, aquesta estratègia terapèutica, es va associar a una reducció significativa del risc d’episodis adversos clínics a un any, especialment una reducció del cinquanta per cent del risc de nous ingressos per insuficiència cardíaca aguda. “

Segons el parer dels investigadors, les dades suposen “un gran avanç en el maneig de pacients amb insuficiència cardíaca aguda, atès que ofereixen una nova eina objectiva que ajuda en la valoració de la sobrecàrrega hídrica i per tant afinar el tractament diürètic d’una manera més apropiada. a més, al tenir un cost reduït i àmplia disponibilitat, la implementació en pràctica clínica diària no hauria de ser complicat “.