Peregrinació Culla 1

– Divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, els veïns de Culla peregrinen a Sant Joan de Penyagolosa

Els dies 16 i 17 de juny, Culla va complir una vegada més amb el costum dels seus ancestres. Com cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, els veïns de Culla van emprendre amb fe el camí que, any rere any, els porta fins a l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa, situada al terme municipal de Vistabella del Maestrat.

Aquest ritu, que té els seus orígens en l’Edat Mitjana, conserva els cants en llatí i el protocol escrupolós que marca la consueta, i que aporten un gran caràcter místic a aquesta entranyable peregrinació. Això mateix, a més de l’alt valor etnològic, històric i cultural que posseeix, va ser determinant perquè el Ple del Consell aprovara a l’abril de 2016 la seua declaració com Bé d’Interès Cultural Immaterial; amb Els Pelegrins de Les Useres. Aquesta rogativa també forma part del projecte Camins del Penyagolosa, impulsat per la Diputació Provincial, perquè la Unesco reconega els camins de peregrinació de l’interior de Castelló com a Patrimoni Mundial.

Corpus Christi Culla 2

Celebració del Corpus Christi

L’ancestral celebració del Corpus Christi, esdevinguda el passat diumenge, és un altre dels exemples de les tradicions i costums populars inseparables del passat històric d’aquesta localitat de l’Alt Maestrat.

Aquesta festivitat sorprén al visitant, per ser una manifestació de la riquesa i la varietat del folklore local. L’Eucaristia celebrada en l’Església d’El Salvador, va donar pas al recorregut processional pels carrers del casc històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, acompanyat pels majestuosos pendons i peanyes amb sants, els altars florals i els xiquets fent sonar els tradicionals pixurrulls.