Buscant els afusellats al Mas del Collet de Vistabella

1408
PUBLICITAT

Aquests dies s’estan duent a terme a Vistabella diversos treballs arqueològics a una fossa realitzada durant la Guerra Civil espanyola situada al costat del Mas del Collet. L’exhumació forma part d’un treball de camp dins del curs d’antropologia forense de l’Associació Científica ArqueoAntro. Aquest projecte es du a terme dins de les XII Jornades de Memòria Històrica de Vistabella del Maestrat que se celebren del 9 al 15 d’agost.

La feina consisteix en la recerca de diversos cossos afusellats durant la guerra, del bàndol republicà, que van ser soterrats en esta fossa. De fet, s’ha reconegut la fossa per un monòlit que hi van construir, suposadament, les famílies en silenci, una vegada finalitzada la guerra i amb el règim dictatorial que es vivia al país.

De moment s’han trobat botons i alguns ossos xicotets que podrien ser de mans o peus. “Al lloc on estan buscant està tot barallat, ja que es coneix pel boca a boca de la gent major del poble que alguns familiars ja van traure un o dos cossos en el seu moment. No se sap ben bé quants ni com, però la fossa ha estat remoguda” conta Elvira Safont, veïna de Vistabella i una de les encarregades de l’Arxiu de Memòria Històrica del municipi.

A més, Safont explica que “hi ha trinxeres per tot el terme i més fosses prop que no sabem on estan. Per això, aquest treball és tan important a Vistabella. El nostre objectiu és traure algun cos com a tal i amb l’ADN de les persones tornar les restes a la seua família, si poguera ser”.

Les excavacions duraran fins dissabte i ja diumenge es tancaran les jornades amb una visita guiada per a explicar tot el que s’ha localitzat a la fossa a càrrec dels membres de l’Associació Científica ArqueoAgro.