Or per a l’oli de La Casa del Molí d’Albocàsser

270
PUBLICITAT

Aconsegueix premi provincial per a la varietat ‘frutat madur dolç’

L’oli ‘frutat madur dolç’ de La Casa del Molí, a Albocàsser, ha aconseguit el premi de la Diputació Provincial de Castelló com a millor oli d’oliva verge extra, el manit AOVE. Però el treball va començar a la capital de l’Alt Maestrat molt abans que anomenarem AOVE a l’oli. De fet, la tradició familiar ha marcat la producció fins avui.

D’una desgràcia, la de la intensa gelada de 1956 que va posar en apurs l’agricultura de Castelló, van rescatar-se dues varietats que ara aporten el nom (i el premi) a l’oli de la terra. Són FO (Folo) i GA (Grossal d’Albocàsser, coneguda també com empeltre), una marca molt recent, de 2022, però amb tota la història darrere i ara també un guardó per a mirar al futur.

Els olis Fogà són un homenatge a la terra. De fet, la varietat que porta el nom només figura en els camps d’Albocàsser, Culla, Catí, Tírig i Ares. I és en el primer on continua obert a les visites l’antic molí de l’oli. Allà on l’altitud produeix les millors olives i l’agricultura és respectuosa amb el medi ambient perque és garantia de pervivència.

En concret, és la varietat fogà-arbequina, d’aroma més suau i perfecte per a salses i amanides, la qui ha portat a les vitrines de La Casa del Molí el premi de Diputació corresponent a la campanya 2023/2024. Porta el recolzament de la marca provincial Castelló Ruta de Sabor i la Fundació Intercoop.

Els seus impulsors auguren que el pròxim any “no podrem obtindre ni el 5% de la collita actual per la sequera”, però esperen que “els pics del clima” els porten també bones notícies com quan al 56 una intensa gelada va deixar pràcticament mort el camp i, un temps després, un oli de premi.