Bloggers nacionals coneixen les festes de les Santantonades dels Ports de la mà de Turisme

103

L’Agència Valenciana de Turisme (AVT) ha convidat a un grup de bloggers nacionals a conèixer i viure d’a prop les festes de les Santantonades de la comarca dels Ports, amb l’objectiu, no només de posar en valor i difondre la festa, sinó de generar flux de visitants a la Comunitat Valenciana durant tot l’any, atret per les seues festes i gastronomia.

En concret, durant quatre dies, del dijous 25 al diumenge 28 de gener, el grup d’influents bloggers ha participat en un blogtrip organitzat per l’AVT, on se’ls ha mostrat l’origen i la preparació de les festes de Sant Antoni de municipis com el Forcall, Cinctorres o Morella.

A Forcall, van visitar el Santuari de la Mare de Déu de la Balma i el Centre d’Interpretació de la “Santantonà”, amb dues sales dedicades a la celebració de la festa. A més, van participar en una visita guiada pel municipi per a conèixer els seus principals recursos arqueològics i etnològics.

A Cinctorres, el grup de bloggers va presenciar l’arrossegament de les carrasques i la posterior encesa de la foguera de la plaça Vella. A més, van poder gaudir de l’obra de teatre “La vida del Sant” i l’encesa de la barraca. Posteriorment, van assistir a la benedicció dels animals a l’església i al repartiment de les coquetes a la plaça de l’Ajuntament.

El blogtrip, va finalitzar a Morella, on se’ls va mostrar a través d’una visita guiada el més representatiu del municipi, com les pintures rupestres Morella La Vella. Així mateix, han visitat altres localitats com Palanques, on van conèixer l’elaboració de les coquetes al forn, típiques d’aquesta festivitat i La Mata, on van gaudir de la Trança a la plaça, típic rostit de carn que es realitza a les festes de Sant Antoni. Van aprofitar a més, per a visitar formatgeries i cellers de la zona.

Per al secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, “és crucial donar a conèixer i posar en valor festes com les Santantonades, tan arrelades al nostre territori i on el foc és el protagonista d’aquests festejos ancestrals”.

En aquesta línia, Francesc Colomer ha destacat la capacitat de les festes i tradicions “per a generar visites durant tot l’any”; i ha incidit a difondre i promocionar “la identitat cultural valenciana”; per a Colomer “el turisme no és només un negoci, ni economia i ocupació; el turisme ha de generar emocions i llaços d’afecte entre els pobles”, ha afegit.