Biopenyagolosa i Maestruf denuncien l’abocament de fangs al Pla de Vistabella

491

Abocaments Vistabella1

L’associació de truficultors Maestruf, la cooperativa Biopenyagolosa i veïns de Vistabella a títol particular han manifestat el seu ” malestar per l’abocament incontrolat de llots d’un color negre fosc en finques del Pla de Vistabella “. Així ho han fet saber a l’ajuntament de la localitat.

Abocaments Vistabella5

Segons han assenyalat “en les últimes setmanes hem detectat com en diversos camps del Pla de Vistabella s’estan escampant fangs dels quals desconeixem la procedència. Produeixen una forta pudor que, en funció d’on bufa el vent, se sent més o menys en determinades zones del terme municipal”.

Pel que sembla no és la primera vegada que passa. El fenomen és similar al que es va denunciar en anys anteriors en els termes d’Ares del Maestrat o Vilafranca. Per espargir s’utilitza un tractor amb remolc i un tractor amb pala que s’encarrega de disseminar per la finca.

Abocaments Vistabella2

Els membres de la cooperativa Biopenyagolosa han assenyalat que, si bé no han tirat fangs sobre els seus camps, si que s’han dipositat en els propers, “el que pot perjudicar la producció ecològica de la patata” , emblema agrícola d’aquest territori. De fet la marca Pataca de Vistabella s’està promocionant en els últims anys com a producte ecològic de qualitat.

A més es tracta d’un tubercle reconegut dins de la marca dels parcs naturals en produir a les faldes del Penyagolosa. Els denunciants apunten que els abocaments s’estan produint en l’àrea d’influència inclosa en el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural del Penyagolosa. A més la disperssió de fangs es realitza en una zona Lloc d’Interès Comunitari, ZEPA i Natural 2.000. Segons el seu testimoni els abocaments es produeixen en els camps d’un propietari de Vistabella davant el malestar de la resta.

Les queixes també procedeixen dels truficultors de l’associació Maestruf. En el seu al·legat han assenyalat “hi ha la possibilitat que continguen metalls pesants que afectarien negativament a la composició de la tòfona”. Es dóna la circumstància que els llots es dipositen al costat de camps on es recol·lecta tòfona. Propietaris de finques també han donat la veu d’alarma ja que al Pla de Vistabella pasturen nombrosos bestiars extensius d’ovelles, vaques i cabres.

Una altra preocupació són els aqüífers situats sota el Pla de Vistabell , una zona que conté una gran acumulació d’aigua subterrània per les seves característiques geològiques. A més es dóna la circumstància que el propietari que ha autoritzat els abocaments també pose ramat extensiu, segons han assenyalat els denunciants, ” aspecte que pot posar en risc la cadena alimentària si el bestiar pasta sobre aquest terreny”.

– Paralització dels abocaments.

Davant les protestes ciutadanes l’Ajuntament de Vistabella ha ordenat a l’empresa responsable dels abocaments seua immediata paralització. L’empresa ha fet cas omís d’aquesta advertència, segons ha assenyalat l’alcaldessa del municipi, Belén Bachero. Per contrarestar l’Ajuntament de Vistabella està redactant una ordre que regule aquest tipus de dipòsit de llots en els camps. Així mateix el consistori també està estudiant altres mesures legals a aplicar. Segons l’alcaldessa el propietari en qüestió ha estat advertit però ha fet cas omís a l’avís municipal. Vistabella no compta amb policia local.
L’alcaldessa ha recordat que l’objectiu del municipi és ser un terme municipal que no alberg la fractura hidràulica, els transgènics – una moció així ho estableix, i tampoc siga punt d’abocaments incontrolats com els que s’estan produint.