Benlloch, Catí i Viver acullen la presentació de les beques Enclau-UJI per treballs estudiantils amb perspectiva rural

200
PUBLICITAT

Les ajudes publiques premien investigacions per solventar problemas dels territoris menys poblats

El Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I ha encetat les jornades de presentació de la III edició de les beques Enclau-UJI amb perspectiva rural als diferents territoris vinculats al programa impulsat pel PEU-UJI, el qual compta amb la col·laboració de la Mancomunidad del Alto Palancia, del Grup d’Acció Local Maestrat-Plana Alta, del Grup d’Acció Local Altmaesports i del Grup d’Acció Local Palancia-Mijares.

En concret, s’han celebrat dues accions informatives a les localitats de Benlloc i Viver, mentre que el pròxim dijous 14 de març tindrà lloc la darrera presentació a la localitat de Catí. Aquesta és la primera vegada en la qual els municipis rurals són seus de l’acte de presentació de la convocatòria de les beques i dels TFG realitzats per l’alumnat de l’edició anterior, una iniciativa amb la qual es pretén reforçar la idea que siguen els territoris, a través de les entitats vinculades, els que llancen les temàtiques més interessants i adients per a ser investigades pels alumnes de final de grau.

Així ho comenta el coordinador de la convocatòria i professor de Sociologia de l’UJI, Xavi Ginés, qui explica que «l’objectiu d’aquesta roda de presentacions no és només retornar al territori el coneixement, sinó que es vol demostrar que el medi rural també pot ser un centre de divulgació. En aquest sentit, la idea que es vol transmetre és que les propostes es generen des de la ruralitat, que el territori siga una antena de transmissió on es puga debatre amb els agents locals diferents propostes que puguen ser estudiades i investigades», conclou.

Ginés ha sigut l’encarregat de presentar la tercera edició de les beques amb la conferència titulada «Entre la resiliència i la revolució de la ruralitat a l’interior de Castelló». En ella, l’expert ha explicat que «estem impulsant una nova forma de veure la ruralitat, unes noves dinàmiques que estan donant lloc a una mirada nova cap a les persones del món rural, un espai on s’amaguen solucions a problemes actuals de la societat com són la crisi mediambiental, l’energètica o la producció d’aliments, entre d’altres». En aquest sentit, Ginés ha assegurat que «hi ha un canvi de paradigma en les persones que habiten el medi rural, ara ja no es fuig del poble sinó que la permanència al poble és una aspiració i un desig».

Davant d’aquesta nova realitat, l’expert explica que és necessari un canvi de mirada des de la universitat cap al medi rural. «S’hauria de passar d’un model de transferència de coneixements a un de mobilització del coneixement, en el qual la mateixa universitat sondeja les necessitats del territori i col·labora per a aportar solucions a les dificultats o problemes que puga tindre. És un pas més endavant, per al qual és necessari el diàleg de sabers, és a dir, posar a parlar els sabers del camp amb el saber acadèmic en igualtat de condicions», segons ha indicat.

Àmbits d’acció

Per a Ginés, el resultat d’aquesta nova realitat són les beques Enclau-UJI, que són un espai de col·laboració entre la població rural i la Universitat que es manifesta en tres àmbits. El primer és que l’alumnat mire a la ruralitat com un espai d’oportunitats on agafar idees, el segon que la mateixa comunitat acadèmica puga animar a l’alumnat a què entenga la ruralitat com un espai d’investigacions, i una tercera pota seria que la ruralitat veja a la universitat com un espai de proximitat i de connexió.

Ginés ha sigut un dels participants en els actes de presentació ja celebrats, juntament amb els responsables de les entitats vinculades amb el programa, com el president del Grup d’Acció Local Maestrat-Plana Alta, Domingo Giner; el president del Grupo de Acción Local Palancia-Mijares, Adolfo Aucejo; i la presidenta de la Mancomunidad del Alto Palancia, Jessica Miravete. L’acte de Viver, també va comptar amb la participació de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, que va inaugurar la jornada, va ressaltar que les beques Enclau-UJI són una oportunitat de generar una connexió des de la Universitat cap al territori i va incidir en el fet que la convocatòria d’aquesta tercera edició demostra la consolidació d’aquesta iniciativa.

L’acte també va comptar amb la participació dels alumnes que van realitzar els seus TFG el curs passat. Així, a la presentació duta a terme a Benlloch, Carmen Roda Villarrubia va exposar la «Relació entre escola i la comunitat rural». Durant la jornada celebrada a Viver, les investigacions presentades van ser «Mecanismes de participació ciutadana en l’àmbit rural: perspectiva a l’Alt Palància», d’Izan Puente Rodríguez, i «Els equips directius en els centres educatius d’infantil i primària: la situació actual a la comarca de l’Alt Palància», de Martín Mañero Portolés.

Per la seua banda, el pròxim dijous, dia 14, a Catí, es presentaran els treballs «Repressió en temps de guerra. Els Ports durant la Guerra Civil», de Joan Martín Corbatón, i «Anàlisi de la qualitat percebuda sobre l’aigua de l’Avellà», d’Izan Querol Gil.

Les beques convocades pel Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat a través del Programa d’Extensió Universitària (PEU-UJI) tenen una dotació de 300 euros cadascuna, de les quals es podrà beneficiar qualsevol estudiant de la Universitat Jaume I que es trobe matriculat o matriculada en un Treball Final de Grau, de qualsevol de les titulacions que ofereix l’UJI durant el curs 2023-2024, mitjançant matrícula ordinària. El projecte té com a objectiu contribuir a fer que l’alumant universitari fixe la seua mirada en la ruralitat a l’hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l’anàlisi de situacions o la proposició de projectes en els seus treballs.