Benjamín Pérez: “El mosaic agroforestal és molt important per a mantenir la biodiversitat, el paisatge i controlar els grans incendis forestals”.

80
Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana/corts valencianes
Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana/corts valencianes

-L’expert en ecosistemes forestals del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana defensa la promoció del desenvolupament rural i del medi forestal de les comarques de l’interior com a salvaguardes dels boscos

L’expert en ecosistemes forestals del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, Benjamín Pérez, ha assenyalat que pel que fa a la productivitat de la muntanya valenciana, la seua gestió s’ha de dirigir cap a l’obtenció i manteniment de “serveis ambientals”. A més, Pérez ha destacat que cal fomentar la infiltració d’aigua en els aqüífers, mantenir i formar sòl i fixar diòxid de carboni.


Per altra banda, l’expert ha assenyalat la importància d’ impulsar i millorar el paisatge com a gran promotor i facilitador de l’oci a la muntanya. Afegint que cal protegir la biodiversitat com a part fonamental de l’estructura dels ecosistemes pel seu potencial com a recurs turístic.

Així, des del Col·legi Oficial de Biòlegs s’ha posat sota la taula una nova Llei Forestal. Pérez va ressaltar que “la realitat ens mostra que el medi rural de les nostres comarques interiors està en procés d’abandonament i es perden antigues zones de conreu que envaeix de mica en mica la vegetació natural. S’estan degradant i perdent els marges que aguanten el sòl, els bancals, les basses que permetien abeurar el bestiar i la fauna silvestre. S’està creant una vegetació monòtona altament inflamable que caldrà controlar però que l’administració valenciana per si mateixa no té mitjans per fer-ho”.

“Nosaltres reclamem que l’administració de manera transversal amb tots els seus departaments promoguen el desenvolupament rural, promoguen el camp i creuen les circumstàncies perquè es puga viure en l’entorn rural i existesquen alternatives econòmiques perquè la gent del camp siga capaç de gestionar el seu territori mantenint el mosaic agro forestal que és el que realment interessa per preservar la biodiversitat, el paisatge i controlar els grans incendis forestals», va indicar Benjamí Pérez.

La intervenció de Pérez ha tingut lloc durant la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts Valencianes durant la fase de participació ciutadana per modificar la Llei forestal de la Comunitat Valenciana. Pérez ha estat acompanyat en la compareixença pel degà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV), Nacho Lacomba.