Tírig. Sant Antoni
Tírig. Sant Antoni

Durant el cap de setmana, desenes de localitats de la província de Castelló han celebrat l’ancestral festa del foc en honor a Sant Antoni. Algunes de les festivitats més reconegudes són les de municipis dels Ports i l’Alt Maestrat com Forcall, Vilafranca, Morella i Albocàsser.

-Albocàsser
Una de les festivitats més multitudinàries de Sant Antoni es viu a Albocàsser amb ‘Les Rossegades’. L’aclamada entrada dels cavalls de tir, els ‘arrieros’ i els elements de la barraca com l’arbre sense fulla, la carrasca i el carro de la Malea es va celebrar el dissabte.

Així, després del muntatge i crema de la barraca el dissabte, durant la jornada d’ahir es va celebrar la missa major en honor a Sant Antoni al matí i les tradicionals ‘corregudes’ durant la vesprada al carrer de la Font. Cal assenyalar que els guanyadors en ‘les corregudes’ van ser obsequiats amb animals de corral.

-Tírig
La festa de Sant Antoni a Tírig va tindre lloc en la jornada del dissabte. D’aquesta forma, al matí va haver-hi un esmorzar popular amb torrada de carn al qual va seguir la popular ‘rossegada’ i la preparació de les fogueres.

A la vesprada van continuar les activitats de la festivitat amb la tradicional ‘esquellada’ en la qual els xiquets i xiquetes van recórrer els carrers de la localitat; un berenar a base de primes amb xocolate i un contacontes. Els festejos van continuar amb l’encesa de les fogueres, la lectura de la Publicata i la representació de la Diablera. Com a dada curiosa, cal assenyalar que els dimonis es van despenjar pel campanar fent ràpel. Una activitat que no va deixar a ningú indiferent i que va fer les delícies dels assistents.

Seguidament lloc la processó, la benedicció dels animals i el repartiment de les coquetes. La festivitat de Sant Antoni va acabar amb un sopar de saquet en el pavelló, la rifa del porc i ball amb una discomòbil.

-Benassal
La festa de Sant Antoni va continuar ahir a Benassal després de la celebració de les ‘rossegadas’ i l’encesa de la foguera del dissabte. Així, durant la jornada d’ahir diumenge es va celebrar una missa en honor al sant a les 11h, seguida d’una processó i volteig de campanes. A les 13h es va celebrar ‘l’acapte’. A la vesprada va arribar el torn de les tradicionals ‘corregudes’ amb el lliurament de pollastres als guanyadors en la plaça de l’Ajuntament. El fins a l’any que ve a la festa de Sant Antoni el van posar a la vesprada el Ball Plà i la Banda de Música Font d’En Segures.

-Vilafranca
Després de la celebració el dissabte del Dia de la Malea amb el ‘Alto’ en el Rellotge, la representació de la vida de Sant Antoni i de la crema de la barraca amb els diables ahir va ser el moment de viure el Dia de Sant Antoni Abad. D’aquesta forma, al matí es va celebrar la missa en honor al sant cantada per la Rondalla de Vilafranca. A continuació, va tindre lloc l’esperada processó i benedicció dels animals enfront de la imatge de Sant Antoni al carrer Major.

La festa de Sant Antoni a Vilafranca va acabar amb l’esperada ronda de Sant Antoni en la qual van participar Sant Antoni, Luzbel i l’Angelet; el Grup de Rondalla i Ball de Vilafranca, els cantadors Roberto Pío i Lorena Larrea –guanyadors dels Premis Extraordinaris de Jota Aragonesa 2018- i les cavalleries; així com veïns i visitants que no van voler perdre’s l’esdeveniment.

-Forcall
Forcall celebra una de les festes antonianes per excel·lència a la província de Castelló: La Santantonà, declarada Festa d’Interés Turístic Autonòmic i Bé d’Interés Cultural.. Els diables van prendre el municipi la matinada del divendres sota l’atenta mirada de centenars de persones que van gaudir de l’espectacle amb els ‘cremallers’, ‘el despullat’, ‘la filoseta’, ‘els botargues’ i la crema dels sants en la foguera. Enguany, per primera, les encarregades de prendre la barraca han sigut les dones del municipi, ja que el Cremaller d’Honor 2019 van ser les dones forcallanes que fan la pastada del rotllet. Entre altres, també cal destacar la celebració el dissabte del Dia de Sant Antoni amb la representació de la ‘plantà’ i la ‘sembra’ i la Vida del Sant.

Així mateix, la jornada d’ahir diumenge va tindre lloc durant tot el matí el rostit de xulles per a preparar el menjar popular. A més, amb motiu del Dia de Els Botets, durant la vesprada es va celebrar ‘Els Botets’ amb diversos jocs infantils i carreres.

Cal ressaltar que a Forcall la festa continuarà hui amb una missa en honor als difunts i e el nomenament dels majorals 2020.

-Morella
La festa a Morella es va desenvolupar les jornades del divendres i el dissabte. Així, el divendres es va prendre la foguera i el dissabte van tindre lloc diferents processons i representacions. D’aquesta forma, el dissabte va tindre lloc la pujada del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal a la qual va seguir una processó i la missa cantada pel Cor parroquial dirigit per Julian Pastor. En acabar es va baixar al sant i es va repartir el ‘panoli’.

A la vesprada, davant la mirada de centenars de persones es van representar ‘El Contrabando’, ‘La Sembrà’, ‘La Llaurà’ i ‘El Mondongo’ amb la col·laboració dels Gaiteros de Morella. La festa es va allargar fins a la matinada del diumenge amb l’actuació del Trio Trévol i la discomòbil AQM en l’Espai Firal.

-Sorita
Els festejos de Sant Antoni a Sorita van continuar ahir després de l’encesa de la foguera amb la diablera i el ‘bandeig del gall’ del dissabte. Tal és així que ahir diumenge es van celebrar la missa en honor a Sant Antoni i un menjar popular en la plaça de l’església.

-Villores
Les celebracions de Sant Antoni a Villores van tindre lloc la jornada del dissabte. Així, va haver-hi un sopar popular a base de carn a la brasa. En acabar, es va celebrar la volta dels matxos i el repartiment de les coquetes en la plaça de la Vila. L’esperada Santantonà va ser ben entrada la nit amb el tradicional recorregut pel poble i l’encesa de la barraca. La festivitat va acabar amb ball i música a càrrec del grup Twin’s i la discomòbil BMF.