Benassal. Un poble recordant la seua història

840
BenassalFiraOficis (1)
PUBLICITAT

Cada any són més a la foto. I tots són protagonistes. I és que si cadascun rescata la memòria ixen al carrer moltes històries. És l’essència de la Fira d’Oficis de Benassal. Tots els veïns formen part de l’organització. Des de fa un mes l’activitat en el poble és frenètica. Rescatant objectes, fotos, memòria, netejant la pols a les ferramentes… Demà i el diumenge Benassal serà un gran museu d’història humana a l’aire lliure. Més de 300 veïns oferiran una autèntica classe didàctica d’història en la recreació de més de 70 oficis. Pels carrers del nucli antic es podrà veure el que movia al poble fa 100 anys.

El treball dels veïns ha permès rescatar la història d’Aigua de Benassal o també l’arribada de “La Viatgera” aquell autobús que a principis del segle XX va portar a Benassal als turistes que després van donar origen a l’esplendor del Balneari de la Font d’En Segures.

Cadascun dels protagonistes d’aquesta història té nom i cognoms, però cap busca protagonisme. Entre tots els veïns de Benassal, xiquets i majors, conformen una pintura mural. Obrirà les seues portes la tenda que tenia de tot, s’aparellaran cavalleries, es ballarà el Ball Pla amb la llum de la tea, s’elaborarà formatge com en els masos, se cercarà tòfona, es pintaran llençols, s’emblanquinaran façanes, s’arreplegarà mel, es llavarà en el safareig, es recordaran on van caure les bombes nazis de l’Experiment Stuka en 1938. I tot ho protagonitzaran ells: els veïns de Benassal. Ja ho diu el cartell. Organitzen: Veïns de Benassal. La suma de tots fa possible conformar una Fira d’Oficis que s’ha convertit per mèrits propis en un dels esdeveniments de l’any en el poble. La història posada en relleu. De qui va partir la idea: de tots, qui la protagonitza: tots, qui la coordina: entre tots.

La inquietud de revitalitzar el poble ha mogut la Fira d’Oficis. Els esdeveniments criden als turistes i quin millor esdeveniment que el que protagonitzen els propis veïns.

Als més xicotets els criden l’atenció les ferramentes que utilitzaven els seus avis, als majors els fa il·lusió veure als seus néts coneixent el que ells feien. Els mòbils serviran per a fotografiar com va ser la vida cent anys enrere. Els protagonistes, la gent inquieta de Benassal que un dia va crear la Fira i tots els que no poden resistir-se a ser part de la foto com a protagonistes d’un record viu.