“Benassal sorprén, és un poble que amaga molts tresors”, és el que compte Joan Ribes Gallén, tècnic de l’Oficina de Turisme de Benassal, un lloc on els turistes poden acudir per a informar-se de tot el que es pot veure en la localitat i també visitar la casa-museu Carles Salvador, una de les icones més representatives de la història de Benassal. “L’oficina es troba al Castell de la Mola i ofereix l’oportunitat de fer visites guiades pel poble, pel Rivet o per la Font d’en Segures entre d’altres”, diu Joan.
A més, també s’informa de llocs per a visitar a pobles del voltant i fer un recorregut pel terme. Ribes explica que “és molt important estar en contacte amb les altres Oficines de Turisme de la comarca per a també oferir la resta de llocs on poden anar i així gaudir del nostre territori.”
A Benassal arriben turistes per molts motius diferents, ja que “pot ser un turisme familiar i de jubilats però també d’esportistes, tant senderistes com ciclistes”, comenta Joan, qui també entén que arriben de “diferents parts de la Comunitat Valenciana, alguns catalans per proximitat i també madrilenys que estan en la costa i vénen a conéixer l’interior de la província”, analitza Joan a partir de la seua experiència de cara al públic.
Les visites guiades es realitzen a Benassal de dimarts a diumenge a les 12 del migdia i a més divendres i dissabtes es fa un recorregut a les 16:15h. “Podem visitar el nucli antic de la localitat, el castell de la Mola, l’aula-museu Carles Salvador, el Museu Arqueològic Comarcal, s’entra al Forn de Dalt, també s’entra a l’església i durant el trajecte fins a arribar a la Torre de la Presó es destaquen cases del poble com la façana de la casa de Sánchez Cotanda”, resumeix el tècnic, qui afig també com a element indispensable per a visitar l’exposició sobre els bombardejos de la Legió Còndor de l’any 38.
Un dels punts més importants del conjunt històric de Benassal és el Forn de Dalt, un forn medieval del segle XIII construït pels templers que durant molts segles ha sigut l’únic forn que hi havia al poble. Ribes també sap de la seua evolució al llarg del temps: “Va estar en funcionament fins a la dècada dels 70. En principi va ser de l’Orde dels Templers, després de l’Orde de Montesa, més tard va formar part de la Vila i ja finalment va passar a mans privades”.
Benassal amaga vertaderes meravelles que són de visita obligada. “Té un paratge natural amb moltes sendes per descobrir que es poden recórrer amb bicicleta o a peu. A l’Oficina de Turisme se’ls facilita tota la informació”, apunta Ribes. D’aquesta manera, els visitants se’n van de Benassal carregats de noves experiències i per descomptat, molt enriquidores. Ja siga a peu o amb bici, pels carrers del poble gaudint del patrimoni arquitectònic o pels paisatges de l’Alt Maestrat, tothom que arriba a Benassal entén allò de ‘Benassal, encant al natural’.