Benassal ultima la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor

136
MOSTRA TRUFA MAESTRAT2

– El 17 i 18 de febrer la localitat de l’Alt Maestrat acollirà a tofoners de tota Espanya

La Rioja, Osca, Terol, Barcelona o Conca són alguns dels llocs de procedència dels tofoners que participaran aquest cap de setmana en la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Una cita que arriba en el moment més intens de la temporada, quan la tòfona negra posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor.

Benassal acollirà aquesta edició que convertirà a la població en punt de reunió de professionals i amants d’aquest fong tan valorat en el món de la gastronomia. No en va el seu terme és especialment privilegiat per al seu conreu per les qualitats del seu sòl, climatologia i altitud.

La XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor

Es tracta d’una de les fires monogràfiques anuals més antigues d’Espanya que vénen acollint de manera itinerant els municipis de Culla, Catí, Albocàsser i Benassal. I és que el conreu de la tòfona en la nostra província és relativament recent. Com a mostra, el fet que les plantacions amb plantes micorizades més antigues de la zona no tenen més de trenta anys.

Any rere any, la Mostra de la Trufa Negra del Maestrat ha anat creixent en nombre d’assistents fins a convertir-se en tota una referència per al sector. Tofoners, tècnics, científics, empreses, restauradors, vivers i un públic familiar que vol conèixer un poc més d’aquest deliciós producte gastronòmic, es trobaran aquest cap de setmana a Benassal.

Programació

Les activitats de la 15a edició començaran el dissabte al matí amb el desdejuni de benvinguda. Després tindrà lloc l’inici i la presentació de la jornada tècnica. Luz Cocina Romero de Micolab, enginyera agrònoma i professora de formació professional de la branca de forestals de l’IES Alto Palancia de Segorbe abordarà la gestió de plantacions de tòfona negra a l’aula de formació. La conferència versarà sobre els conceptes bàsics per al seu conreu. Es tractarà, entre altres temes, des de com preparar el terreny fins a la correcta identificació de les tòfones, passant pel seguiment de la micorizació.

A la vesprada tindrà lloc el taller d’ensinistrament caní per a la búsqueda de tòfones. Estarà impartit per Virginia Espinosa Ruiz, enginyera tècnica forestal de Masquesetas – Truficultura técnica. En l’aula de formació es donarà la part teòrica per als inscrits, que anirà seguida de la pràctica dels coneixements adquirits.

D’altra banda i durant tota la jornada estarà oberta la Fira Monogràfica de la Trufa Negra del Maestrat al pavelló polifuncional de Benassal, on estaran presents empreses vinculades al sector de la tòfona, ja siga vivers, abonaments, productes elaborats…. La inauguració per part de les autoritats serà a les 11 hores.

A més, a mitjan vesprada s’ha programat un taller de cuina infantil amb elaboracions dolces i salades. Es tracta d’una activitat gratuïta que patrocina el Gremi Cultural i Turístic de Benassal Font de Vida. D’altra banda, David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), professor del CdT de Castelló i membre del Comitè de Tast de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló, oferirà una demostració de cuina en directe que culminarà amb una degustació. La tuber melanosporum i els productes de Castelló Ruta de Sabor, com no podia ser d’una altra manera, seran els protagonistes.

Quant al diumenge, tornarà a obrir les seues portes la Fira Monogràfica de la Trufa Negra del Maestrat al pavelló polifuncional. I gràcies a la Unió de Llauradors es viurà en el seu estand el X Concurs de Tòfona Negra de major pes. Mentre, arrancarà una nova cita de cuina en directe. En aquesta ocasió serà Emilio Cuiner, gerent i xef del restaurant L’Escudella de Vilafranca, el que ensenyarà en viu com traure-li partit gastronòmic a la tòfona negra i als productes de la província.

Una de les cites del dia serà el XV Concurs de gossos buscadors de tòfona en el que s’esperen participants de tota la geografia nacional. A més, després s’estrenarà el concurs en la seua modalitat infantil.

A l’hora de dinar es podran degustar entrants trufats i arròs trufat amb costella. Els tiquets estaran a la venda en l’estand de l’organització. També i amb antelació, a l’Ajuntament i l’Oficina de turisme de Benassal. Finalment, després del dinar s’entregaran els premis de la XV Mostra de Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor i es clausurarà la cita.