– La localitat acollirà els dies 22 i 23 de febrer una àmplia programació d’actes, entre els quals destaquen les degustacions, ponències, concursos i activitats per als més xicotets
Benassal es converteix aquest mes de febrer en la capital de la tòfona negra amb la celebració de la XXI Mostra de la Tòfona de l’Alt Maestrat, un esdeveniment de referència en el sector trufícola que reunirà experts, productors, restauradors, amants de la gastronomia i públic en general entorn d’un dels productes més valorats de la província de Castelló.
La programació començarà amb un taller de cuina els dies 10 i 17 de febrer, dirigit per Emili Pons, xef del restaurant L’Escudella de Vilafranca, juntament amb Teresa Puig, cuinera del restaurant Novella de Benassal. En aquestes sessions, els participants aprendran tècniques culinàries amb tòfona negra.
La fira reprendrà la seua activitat el 21 de febrer, amb un sopar al Restaurant La Piqueta en el qual se celebrarà l’acte de lliurament de la Tòfona d’Honor de l’Alt Maestrat 2025, un reconeixement especial que enguany rebrà Damalia Filles.
Les ponències i activitats gastronòmiques centraran la programació del 22 de febrer. La sessió matutina estarà protagonitzada per una jornada tècnica sobre truficultura, que inclourà ponències d’experts en el sector, com Sergi Marín, enginyer agrònom i tècnic de l’OCA Els Ports – Morella, o Sergi García-Barreda, investigador del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó.
La Fira Monogràfica de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat obrirà les seues portes a partir de les 10.00 hores, on empreses del sector exposaran tòfona fresca, productes elaborats, vivers i maquinària especialitzada. Així mateix, el recinte firal acollirà ‘showcookings’, un taller de cuina per als més xicotets i activitats familiars.
I a la vesprada, a les 16.00 hores, s’inaugurarà la denominada ‘zona trufeo’, amb tapes, degustacions amb tòfona, cocteleria, música i tallers gastronòmics per a totes les edats. La xocolatada i el repartiment de ‘primots’ per al públic infantil i l’actuació musical del Quartet Errant completen la programació.
Concursos i degustacions
La mostra continuarà l’endemà, 23 de febrer. La jornada s’iniciarà amb la ponència titulada ‘Elements clau en la formació del gos tofoner ideal’, amb Sergi Barrios, psicòleg i especialista en ensinistrament en detecció canina. I, de manera paral·lela, el recinte firal tornarà a rebre al públic amb un ampli ventall d’activitats.
El XXI Concurs de Tòfona Negra de Major Pes, patrocinat per la Unió Llauradora i Ramadera, coparà gran part de les mirades en aquesta jornada de clausura. Els participants podran presentar les seues millors tòfones per al seu pesatge i exposició en l’estand de l’organització.
Posteriorment, a les 10.30 hores, se celebrarà el VII Concurs Infantil de Gossos Cercadors de Tòfona i, a continuació, el XXI Concurs de Gossos Cercadors de Tòfona, tots dos esdeveniments patrocinats per la Cooperativa Agrícola Benassalenca.
I com a fermall d’or a tot un mes dedicat a l”or negre’, l’expert en sommelieria David Buch oferirà un tast de xampany maridat amb aperitius elaborats amb tòfona. L’esdeveniment culminarà amb una gran degustació gastronòmica a càrrec del Restaurant Novella, que oferirà un menú especial per a enaltir aquest excepcional producte.