Benassal recordarà la vida i obra de Teresita Pascual en una casa museu

448
Signament de l'acord entre l'Ajuntament de Benassal i la família de Teresita Pascual.

Teresa Pascual, Teresita Pascual, va pintar i va dibuixar Benassal. Els seus traços i pintures han servit per a configurar la memòria del poble, sobretot de la pre-guerra i la post-guerra. Per a mantindre aquest llegat viu en la memòria de la localitat l’Ajuntament de Benassal i els hereus de Teresa Pascual han signat un acord de col·laboració pel qual la casa de Teresa Pascual es convertirà en una casa museu oberta per a les visites. 

Tant la família com el consistori han mostrat la seua satisfacció. Des que va morir Teresa Pascual en 1995 la família s’havia proposat obrir per a veïns i visitants el llegat de la pintora. L’Ajuntament de Benassal ha valorat aquesta iniciativa i incorporarà la casa museu al patrimoni cultural i visitable de la localitat. La família ha agraït la disposició de l’alcaldessa, Mari Luz Monterde, per a tirar avant la iniciativa. La primera edil ha incidit en la importància que té Teresa Pascual per a la història gràfica del segle XX en la localitat i ha agraït la disposició de la família per a compartir amb Benassal i els seus turistes el llegat.

La Casa Museu albergarà les obres de la pintora, però a més es convertirà en epicentre de la cultura. Els espais de planta baixa i primera planta acolliran l’obra de Teresa Pascual i també s’obriran a mostres itinerants. La intenció de família i municipi és que el llegat exposat vaja variant per a fer més atractiva, si cap, la proposta artística. Així mateix el pati-jardí servirà per a xicotets esdeveniments socioculturals. Per a la casa museu els familiars estan editant diversos vídeos documentals que mostraran al visitant la història i circumstàncies de vida de Teresa Pascual. La casa museu suposarà un atractiu per a molts veïns de Benassal que encara la van conéixer, per als quals se sentiran representats en la seua obra i per als visitants que coneixeran un període històric en la seua obra.

Es dona la circumstància que la futura casa museu de Teresa Pascual se situa en el nucli històric de Benassal, al costat del Forn de Dalt, La Mola, el Museu d’Arqueologia del Maestrat i el Museu de Carles Salvador. I és que Teresa Pascual guarda un estret vincle amb Carles Salvador ja que va il·lustrar alguns dels seus llibres. El que fora cronista de Benassal, Pere Enric Barreda, ja recordava en els seus estudis com els traços a tinta xinesa de la pintora van reflectir com eren “Les festes de Benassal”. Carles Salvador va aportar la descripció literària i Teresa Pascual va reflectir unes escenes que continuen vigents en la memòria festiva del poble.