Benassal inicia aquest divendres les seues festes patronals

428
PUBLICITAT

Les festes patronals de Benassal en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc arranquen aquest divendres, 23 d’agost. Actes taurins, música, religió, cultura i, sobretot, ganes de passar-ho bé marcaran les jornades fins a l’1 de setembre en la localitat de l’Alt Maestrat.

Així les coses, el divendres a la nit tindrà lloc la proclamació de les regines i les seues respectives corts d’honor. Laura Badal Luis es convertirà en la regina de festes i la seua cort d’honor estarà integrada per María Beltrán Puig, Irati Bort Ruiz, Marina Branchadell Tena, Beatriz Fabregat García, Sonia Ferrer Almansa, Gemma García Ortí, Ivana Pasies Tosca, Natàlia Pitarch Roca, Paula Prades Badal, Elia Sanjuán Riba i Lidia Vives Pasies. Quant a les representants infantils, Zahira Machí García serà proclamada regina infantil. La seua cort d’honor la formaran les xiquetes Gemma Beltrán Badal, Laura Beltrán Oller, Natalia Bou Pérez, Carla Corella Porcar, Paula Medina Gil, Andrea Montero Segarra, Ainara Puig Traver, Lucía Sales Bellés i Jana Segura Soriano. L’acte estarà presentat per Lucas Roig Badal i actuarà de mantenidor l’expresident de la Diputació de Castelló, Javier Moliner Gargallo. Després hi haurà discomòbil Big Bandalay a la plaça de l’Ajuntament.

El dissabte 24 arrancaran els actes taurins. La solta d’animals de Gns. Bellés al migdia donarà pas a la prova d’un bou, “Buenasuerte”, de la ramaderia Manuel Ángel Millares, que ha sigut adquirit a la finca de Gns. Bellés. Organitza l’Associació de Joves de Benassal. Després es provarà un altre bou, “Bonacible” del ferro de Manuel Blázquez i patrocinat per Emboladores B&I. I a la vesprada es procedirà al ‘Txupinazo’ amb la música de la xaranga local “Vi, festa i bureo”. Serà al carrer València davant del Pub Copas. El Grand Torico Prix i el Kin Kolokó Rock, amb Los Simples, precediran al sopar aperitiu per als socis del Club Taurí Manuel Molés. A continuació, el grup Desde Dentro oferirà una nit flamenca per tota la localitat. El sopar de pa i porta amb concurs de truites i bingo, les embolades, l’actuació de Rumba Decajón i la discomòbil completaran els actes del dia.

El diumenge 25 començarà amb l’entrada d’una vaca de la ramaderia El Cotillo. La missa i respons pels difunts i l’espectacle per a xiquets “Capitán Espárragow” arribaran després. I tot seguit tindrà lloc la inauguració oficial de les celebracions amb la Crida de festes a càrrec de Mª Rosa Porcar Centelles i l’hissat de la bandera de Benassal per part dels Quintos 2019. No faltarà l’himne de la localitat. Vaca de carrer, la inauguració del Casal del Vi, la sessió de la discomòbil Disconectar amb disc-light i bingo musical per als xiquets, el tradicional concert homenatge de la banda local a Perfecto Artola, la IV Festa Remember i la posterior discomòbil tancaran la jornada.

Les disfresses marcaran la festa del dilluns 26. Entrada d’una vaca de Hnos Collado Ruiz, concurs infantil de dibuix, l’aperitiu de l’Associació de jubilats Moncàtil amb actuació musical, diplomes i trofeus són els actes del matí. A la vesprada hi haurà passejos a cavall a càrrec de l’Associació Eqüestre La Dula, vaca de carrer, IV Festa Rumbera Som Com Som i la presentació del llibre de poemes “Sonhos, Esperança… VIDA” de Mª Rosa Porcar Centelles. El concurs de disfresses serà el protagonista de la nit, organitzat per regina i dames, la discomòbil The End posarà la música.

El dimarts 27 començarà amb l’entrada de vaques de Germán Vidal. Després el Club Taurí Manuel Molés iniciarà la primera jornada de tallers de preparació de la correguda infantil i classes de toreig amb la confecció de banderilles. La missa del martiri de Sant Joan Baptista precedirà a la prova del bou de la colla Casats i Fadrins, “Potrero”, del ferro Hato Blanco. El dinar i l’obertura de la tasca de la colla, les vaques de carrer, la cercavila de la banda local, la “Cagà del manso”, el bou embolat infantil, l’embolada i la discomòbil DML seran altres moments destacats del dimarts.

Quant al dimecres 28 al matí hi haurà entrada d’una vaca de carrer de El Cotillo, missa en honor a Sant Agustí, taller de confecció d’areners, i concurs de paelles. Aquestes estaran ambientades per l’actuació musical d’Ismael i la música de Disconight. A continuació hi haurà inflables, globoflexia i pintacares per als més xicotets. I a la vesprada es provarà el bou de la Colla d’Emboladors Benassal. De nom “Tonoso II” és del ferro Román Sorando. Vaca de carrer, concurs infantil d’emboladors, cercavila de la banda local, sopar de pa i porta amb actuació musical, embolada i la Nit de penyes amb la música de la xaranga Los Mataos, seran altres opcions.

La festivitat de Sant Cristòfol se celebra el dijous 29 d’agost. A primera hora del matí tindrà lloc la prova del bou dels majorals de Sant Cristòfol i Sant Roc. Porta per nom “Sultán” i és de la ramaderia Pedro Fumadó ‘El Charnego’. El taller de confecció de l’equip de picador i la missa major en honor al patró tindran lloc al matí. A la vesprada es resarà el rosari i es cantaran els gojos. La desfilada infantil de disfresses amb la xaranga local, xocolate, llepolies, i l’espectacle teatral “Científicos chiflados”, la ruta dels bombardejos que organitza el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal, el Ball Pla, l’embolada i la macrodiscomòbil The End, completaran la jornada.

I l’endemà se celebra la festivitat de Sant Roc, amb la missa major i processó, i ja a la vesprada, el rosari i el cant dels gojos. El taller de jocs tradicionals, la correguda de bous infantil, el Ball Pla, el sopar popular, l’orquestra Mediterraneo i la discomòbil Dj Garci seran altres moments destacats del dia.

Si parlem del dissabte 31, Andreu Beltrán conduirà la ruta literària Carles Salvador dins de l’Estiu Literari de Maestrat Viu. “A toda magia” amb el Mago Pinchito, la desencaixonada de 5 bous de Jacinto Ortega, el concurs de retalladors, el d’emboladors amb ferros tradicionals i el ball amb l’orquestra Top Zero i la discomòbil Bandalay, seran la resta de la programació.

I finalment el diumenge 1 de setembre acabaran les festes. Abans de dinar, tindrà lloc l’entrada dels 5 animals de la jonegada de la vesprada, de la ramaderia Pablo Mayoral. Alejandro Contreras de l’Escola Taurina de València, Fabien Castellani de l’Escola Taurina de Arles, i Jorge Rivera i El Ceci, tots dos de l’Escola Taurina de Castelló participaran en la jonegada en modalitat de classes pràctiques. La cita comptarà amb classes magistrals de Luis Bolivar. L’acte està organitzat per la Diputació de Castelló, el Club Taurí Manuel Molés i l’Ajuntament de Benassal. Finalment, ja a la nit, tindrà lloc la baixada de la bandera de Benassal per part dels Quintos 2019 donant així per finalitzades les celebracions.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA