Benassal i l’or negre de la gastronomia

107
MOSTRA TRUFA MAESTRAT2

– La localitat viurà el 17 i 18 de febrer la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor

El conreu de la tòfona, tant la d’hivern com la d’estiu, destaca a Benassal. No en va el seu terme és especialment privilegiat per les qualitats del seu sòl, climatologia i altitud. Així que no és d’estranyar que en uns dies la localitat de l’Alt Maestrat es convertisca en el punt de reunió de professionals i amants d’aquest fong tan valorat en el món de la gastronomia.

I és que Benassal serà la seu de la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor el cap de setmana del 17 i 18 de febrer. Es tracta d’una de les fires monogràfiques anuals més antigues d’Espanya que vénen acollint de manera itinerant els municipis de Culla, Catí, Albocàsser i Benassal. Podem deduir, per tant, que el conreu de la tòfona a la nostra terra és relativament recent. Com a mostra, el fet que les plantacions amb plantes micorizades més antigues de la zona no tenen més de trenta anys.

Concurs de gossos tofoners

La XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat

Any rere any, la cita ha anat creixent en quantitat d’assistents fins a convertir-se en tota una referència per al sector. Tofoners, tècnics, científics, empreses, restauradors, vivers i un públic familiar que vol conèixer un poc més de la Tuber Melanosporum, aquest és el nom científic de la tòfona negra, es tornaran a trobar a Benassal.

Showcooking en passades edicions

La 15a edició tindrà com a centre d’operacions el recinte firal que comptarà amb la mostra d’empreses vinculades al sector. Una jornada tècnica amb ponències, un taller d’ensinistrament de gossos tofoners i un showcooking de David Buch amb tòfona negra i vi de Castelló marcaran la jornada del dissabte. D’altra banda, el diumenge es dedicarà al concurs de gossos tofoners, el de la trufa de major pes, demostracions en viu de cuina d’Emilio Cuiner, i la degustació d’un menú amb tòfona a preus assequibles. Sens dubte, una bona opció per al paladar.