Benassal ha acollit les jornades d’Escoles Rurals

166
PUBLICITAT

Durant tot el cap de setmana, les escoles rurals disseminades han sigut protagonistes a Benassal gràcies a la celebració de les jornades d’Escoles Rurals. El dissabte l’activitat es va desenvolupar en la Sala d’actes de Cajamar i van tindre lloc comunicacions on es van exposar diferents experiències sobre les escoles rurals a càrrec de representants del Museu Pedagògic de Castelló (UJI), de l’Associació Cultural de Llucena, de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat i de la Comarca del Maestrazgo. Així mateix, tampoc van faltar xarrades sobre les de Benassal: la de Les Llometes i la del Canto. A aquesta última, els participants es van apropar a través del documental ‘Una escola amb vista’ d’Hugo Doménech i Maria Andrés. El matí va acabar amb una visita al Museu de la Vida Rural de Benassal guiada per l’Associació Cultural Benassal XXI .

El dissabte a la vesprada es va visitar l’Escola de les Llometes, on es va acostar un nombrós públic. L’activitat va començar amb la inauguració d’una exposició de fotos cedides pels antics alumnes i material escolar. Es va continuar amb la lectura de textos, un col·loqui amb antics alumnes i es va ballar el bureo.

El diumenge va ser el moment de visitar l’Escola del Canto on es va esmorzar, es va explicar el projecte de recuperació realitzat de l’escola del Canto, es va presentar el disseny dels panells de l’Aula Museu i es va fer una lectura col·lectiva del relat literari ‘Roques, pedres i esgarraps’ basat en la història d’una mestra que va estar durant un curs escolar en el Canto a la fi dels seixanta. La fina pluja que va començar a caure a última hora del matí no va impedir la celebració del programa, encara que els més de trenta excursionistes van fer el camí de retorn a Benassal sota la pluja.

La comissió organitzadora de les jornades, formada pels Amics i Amigues del Canto, l’IES de Benassal, el Museu de Vida Rural, l’associació cultural Benassalenca, el GRMHB, el Club de Muntanya de Benassal i el Museu Pedagògic de Castelló, valora molt positivament el desenvolupament de les mateixa, agraeix la implicació de tots els participants, especialment la dels antics alumnes i el suport de l’Ajuntament a les jornades.