1-llibre_de_festes_de_benassal

– Els actes, que comencen el divendres, duraran fins al diumenge 3 de setembre

La localitat de l’Alt Maestrat donarà inici el divendres 25 d’agost a 10 dies de celebracions en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc, amb cites per a totes les edats. Tindran un paper destacat els actes taurins i les propostes musicals.

La proclamació de la reina de la festes, Paula Roig Silvestre, i la seua cort d’honor marcarà l’inici de les festes. Les dames d’enguany són Helena Donaire Roig, Salomé Edo Barreda, Cristina Lorente Sánchez, María Medina Gil, Nuria Pomer Roldán, Noelia Vidal Sales i Salomé Vives Monterde. Lucas Roig Badal presentarà l’acte que es desenvoluparà el divendres a la nit en la plaça Espanya i Maite Miralles Pascual serà la mantenidora. A més, la discomòbil Big Bandalay allargarà la festa durant la matinada.

La jornada del dissabte 26 començarà amb un espectacle infantil organitzat pel Club Taurí Manuel Molés. Comptarà amb entrades, concurs de retallades i anelles, música, i castells inflables. A les 13 hores, amb l’organització de la Colla d’Emboladors Benassal, es provarà el bou feréstec “Caballero” de la ramaderia Sánchez Herrero de Salamanca. I a la vesprada es viurà el ‘xupinazo’ que estarà animat per la xaranga local “Vi, festa i bureo”. El Grand Prix a la plaça Espanya, el sopar aperitiu del Club Taurí, la nit flamenca amb el grup “De Calle”, les embolades i la discomòbil Bandalay XXL, completaran la jornada.

El diumenge els actes taurins matinaran. I és que a les 7 del matí tindrà lloc l’entrada d’una vaca de carrer de la ramaderia Salvador Domecq. Després, la Societat de Caçadors Sant Cristòfol de Benassal organitza un esmorzar en el camp de tir de la Lloma del Mas de Celades, esmorzar previ a la Tirada de colom a braç. Els participants també gaudiran d’un dinar de germanor. D’altra banda, a mitjan matí actuarà el grup Trobadorets per als més xicotets. I a les 13 hores tindrà lloc des del balcó de l’ajuntament la inauguració oficial de les festes. Comptarà amb la lectura de la Crida de festes a càrrec de Josep Maria Monferrer Celades, l’hissat de la bandera de Benassal per part dels Quintos 2017 i la interpretació de l’himne de la localitat. La vesprada serà taurina. El Pub Copes patrocinarà una vaca de carrer. Així mateix, s’inaugurarà l’Hostal del vi en la plaça de l’Ajuntament. Una sessió Disco Light i bingo musical al carrer Vallterra, el XXIV Concert-homenatge al músic i compositor Perfecto Artola, a càrrec de la Banda de Música Font d’en Segures, i la Festa Remember amb l’actuació de djs locals, seran altres propostes del diumenge.

El dilluns 28 despertarà amb l’entrada de vaques de la ramaderia Germán Vidal de Cabanes. La missa en honor a Sant Agustí, i el Concurs infantil de dibuix, donaran pas a la I Benaigua Festa Aquàtica. En la piscina municipal els inflables, jocs d’aigua, aquareòbic infantil i la música ajudarà a refescar la jornada. A l’hora de dinar, no faltarà l’aperitiu per als integrants de la Associació de Jubilats Moncàtil, on es lliuraran diplomes als matrimonis que celebren les noces d’or i els trofeus del concurs de birles, guinyot, dominó i petanca. A més hi haurà una actuació musical. Passejos a cavall per als xiquets, l’obertura de l’Hostal del vi, la vaca de carrer, la II Festa Rumbera ‘Som Com Som’, la presentació del llibre “Les ombres de la Valltorta”, seran altres cites del dilluns. El gran ball de disfresses amb la discomòbil The End, i premis per a la millor actuació, la disfressa més elaborada i el grup més divertit, rematarà un intens dia.

La vaca de carrer de la ramaderia María del Carmen Camacho obrirà la jornada del dimarts 29. El Club Taurí organitza, més tard, classes de muleta i capot en la plaça Espanya. I a les 11:30h arribarà la missa del Martiri de Sant Joan Baptista. Després, la prova del bou feréstec “Tramposo” del ferro El Soldado de Benalup (Cadiz), organitzat per la penya Casats i Fadrins. El seu dinar de socis serà al carrer Major. La festa de la cervesa amb discomòbil, l’obertura de la tasca Casats i Fadrins, la vaca de carrer, la cercavila de la banda local, la Cagada del manso, el bou embolat infantil amb carretó, l’embolada del bou feréstec i la discomòbil seran altres actes del dimarts.

El dimecres 30 arrancarà amb una nova entrada de vaques de carrer. Aquesta vegada amb animals de Germán Vidal. A més, mentre es desenvolupa una nova lliçó de muleta i capot, eixirà “La volta dels quintos, 25 aniversari”. No faltarà la música de la xaranga local. La missa pels difunts de la localitat donarà pas, després, al concurs de paelles a la plaça de l’Ajuntament. Vaques de carrer, concurs infantil d’emboladors, cercavila de la banda local, seran altres cites. Així mateix, es viurà a la nit el sopar popular amb actuació musical que organitza l’associació Dones Maestrat.

La festivitat de Sant Cristòfol tindrà lloc el dijous. Serà un dia carregat d’actes. Ja a les 7 hores es provará el bou feréstec “Curioso” de la ramaderia Valdefresno de Tabera de Abajo (Salamanca), adquirit en la ramaderia Sergio Centelles. No faltarà el repartiment de galetes i cassalla per part dels majorals de Sant Cristòfol i Sant Roc. Noves classes de muleta i capot precediran a la celebració de l’eucaristia i la processó en honor al patró de Benassal. A la vesprada, en l’altar preparat al carrer Pla, es resarà el rosari i s’interpretaran els Gojos de Sant Cristòfol. La vesprada comptarà també amb la desfilada infantil de disfresses. La xaranga “Vi, festa i bureo” ambientarà el recorregut fins a la plaça Espanya. També hi haurà xocolatada, repartiment de llepolies, així com l’espectacle teatral “El Circo Malvarrosa” per part de la companyia La Estrella. A més, la final del campionat de futbol sala, el tradicional Ball Pla interpretat per la Banda de Música Font d’en Segures, l’embolada del bou feréstec i la discomòbil DML, completarà una intensa jornada.

D’altra banda, el divendres 1 es dedicarà a l’altre patró de Benassal, Sant Roc. A les 11:30h tindrà lloc la missa major i la processó. A la vesprada, el rés del rosari i els gojos al carrer del sant. A més, les classes de muleta i capot, la presentació de la plantilla de la temporada 2017-2018, el VI Memorial Enrique Sancho, l’obertura de l’Hostal del vi, el taller de jocs tradicionals, la xarrada “Situació actual de la tauromàquia” a càrrec de Vicente Almenar, el tradicional Ball Pla, el sopar popular, l’orquestra Centauro i la discomòbil Bandalay ompliran el dia.

El dissabte 2 de setembre abans de dinar tindrà lloc la desencaixonada de cinc bous braus de la ramaderia Sergio Centelles, acte organitzat per la Colla d’Emboladors de Benassal. A la vesprada s’ha programat el concurs de retalladors. A la nit, el concurs d’emboladors, amb ferros tradicionals. I el concert homenatge a Queen “Fat Bottomed Boys”, l’orquestra Supermàgic i la discomòbil The End conclouran els actes nocturns.

L’adéu a les festes serà el diumenge 3 de setembre, dia eminentment taurí. Al matí es presentarà el llibre “Toros para niños” de Juan Iranzo. L’acte comptarà amb la presència del matador Miguel Abellán i alumnes de l’escola taurina. També hi haurà activitats per als més menuts. I abans de dinar tindrà lloc l’entrada de 5 jònecs de la ramaderia Pablo Mayoral. Seran els que es torejaran en la jonegada de la vesprada, en la modalitat de classes pràctiques. Héctor Edo i Jorge Rivera, de l’Escola Taurina de Castelló, Joan Marín, de l’E. T. de València, Fran de Vane, de l’E. T. d’Albacete, torejaran els animals. Els joneguers comptaran amb les classes magistrals de Miguel Abellán. L’organització és a càrrec de l’Escola Taurina de la Diputació de Castelló, el Club Taurí Manuel Molés i l’Ajuntament de Benassal. A la nit, la baixada de la bandera del campanar de la localitat, per part dels Quintos, posarà el punt final a les celebracions d’enguany.