Benassal defensa l’ús del valencià amb la fira literària ‘Mostra la teua llengua’

80
PUBLICITAT

La literatura, en tota la seua plenitud i diversitat, s’obri pas a Benassal durant el cap de setmana del 15 i 16 de juny. El municipi de l’Alt Maestrat celebra la primera edició de la fira ‘Mostra la teua llengua’, on es defensarà els drets d’ús del valencià en tots els àmbits socials, polítics, culturals o educatius en els quals es viu quotidianament. Així doncs, la Mola de Benassal acull aquest esdeveniment en què la literatura funcionarà com el motor que promourà totes les reivindicacions, amb presentacions de llibres, lectura de poemaris o debats entorn de multitud de creacions literàries amb espai per a totes les edats.

La mostra començarà amb molta activitat des del primer moment, amb una programació molt intensa des de les 10h quan obrirà la Fira. El professor Xavier Serra impartirà la primera sessió ‘La llengua no es toca’. Amb ell s’iniciarà l’agenda, que continuarà amb la primera presentació del dia: ‘Quan mou la carlinada’, de Germà Garcia Belmonte i obra guanyador dels premis Maig – Memorial Pasqual Batalla de novel·la curta de Bromera. Després d’aquest primer torn se succeiran les presentacions dels llibres ‘Estellés desconegut. Una correspondència pòstuma’, ‘Set línies sota la pluja’ amb projecció cinematogràfica inclosa i ‘Carles Salvador. Dramaturg II’, moment on el grup de teatre l’Enfilat representarà una escena teatral.

A les 13h arribarà la presentació de la Ruta Literària ‘La Sega’, obra de Martí Domínguez inspirada en els paisatges quotidians de l’Alt Maestrat i l’interior castellonenc en la meitat del segle XX. L’últim torn del matí serà protagonitzat per l’autora alacantina Noèlia Díaz, amb la seua obra poètica ‘Cercles (ex)cèntrics’. Després d’ella, l’Associació de Dones Maestrat de Benassal patrocina un dinar popular per als i les assistents. A la represa es llegirà un recull de contes de Sergi Pàmies fins que tancaran les carpes a les 20.30h.

La fira obrirà les portes el diumenge a les 11h amb la presentació de l’autora Sara Bellés i el seu llibre ‘El Gran de la Pedrera’. Un espectacle de varietats per a tota la família posarà el fermall d’or a ‘Mostra la teua llengua’, a càrrec del Gran Gabini.

‘Mostra la teua llengua’ és una acció organitzada per l’Ajuntament de Benassal en col·laboració amb l’Associació de Dones Maestrat de Benassal, la Fundació Carles Salvador, Plataforma per la Llengua del País Valencià, l’Associació Cultural Benassalenca, l’editorial Tremendes i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). A més, s’emmarca en la programació de l’Any Estellés.