Benassal debatrà sobre si la Guerra Civil va ser un camp de proves

710
Placa homenatge 80 aniversari bombardejos Benassal
PUBLICITAT

Diversos experts debatran si la guerra civil espanyola va ser un camp de proves per a la Segona Guerra Mundial, aquest proper divendres i dissabte, 25 i 26 de maig a Benassal. Aquestes jornades, “La Guerra Civil com a camp de proves” formen part de la celebració del 80 aniversari dels bombardejos de la legió Còndor l’any 1938 als quatre pobles del Maestrat: Ares, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes, i estan organitzades pel Grup de Recuperació de la memòria del segle XX de Benassal.

En la trobada d’investigadors i historiadors participaran entre altres: Xavier Irujo de la University of Nevada, especialista en Guernica, Joan Villarroya que tractarà el tema de l’aviació al País Valencià i a Catalunya, i Stefanie Schüler-Springorum de la Universitat de Berlin que parlarà de com vivien la guerra els alemanys. També s’explicaran bombardejos d’altres territoris com Alcanyís, Alacant i Castelló, a la vegada que s’explicarà la batalla de Llevant des de l’aire. Per tancar les jornades està prevista una taula redona com a colofó on es conclourà sobre el tema plantejat.

Cal dir que el divendres a la nit es farà la preestrena a Benassal del documental “Experiment Stuka” de Pepe Andreu i Rafa Moles, on es parla dels experiments dels Stuka als 4 pobles del Maestrat. La presentació de llibres de Sento Llobell, Elena Uriel i Emili Ferrando, i una visita a l’aeròdrom de la Sènia són també activitats programades per a les jornades. Un homenatge a les víctimes dels bombardejos en el vuitanta aniversari, a la placeta el dissabte al migdia, serà l’acte més emotiu d’aquest aniversari.

Els actes que es fan a Benassal completen tota una programació que s’ha dut a terme en els quatre pobles afectats pels experiments dels Stuka dins dels vuitanta anys dels bombardejos.