-Nota de premsa-
A la inauguració de la Fira de la Tòfona de Benassal el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner ha anunciat que “la institució provincial posarà en marxa un Centre de Certificació i Garantia de Qualitat per als cultius tofoneres de la província , amb l’objectiu de consolidar la indústria agroalimentària de la tòfona en tots els seus processos , des de la promoció i posada en valor fins a la investigació i innovació ” .
Així , mitjançant un conveni amb el Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània , els agricultors tindran la possibilitat d’obtenir el segell a les seves plantes microrrizadas i vivers mitjançant analítiques que es realitzaran al Centre de Desenvolupament, Informació i Promoció Rural de l’Alt Palància , ubicat a Villanueva de Viver .
D’altra banda , Moliner ha recordat que també es posarà en marxa el Centre d’Interpretació i Recerca de la Tòfona Negra a Benassal , dins de les instal · lacions del Centre Sociocultural , per completar l’aposta de la Diputació per aquest fong i la gastronomia . ” Es tracta de dotar de noves oportunitats als nostres pobles per dinamitzar l’economia i consolidar la població , i en la tòfona tenim un llarg recorregut que no podem desaprofitar ” .
El president provincial també ha incidit que “estem iniciant un camí que pot comportar un punt d’inflexió en el sector agroalimentari , una font de nous arguments per vendre més i millor , però només ho aconseguirem si treballem junts institucions , empreses i societat ” .
En aquesta línia , Javier Moliner ha comentat el cas de la recent creada marca ‘ Castelló Ruta Sabor ‘ . ” Una iniciativa que abraça els millors productes , empreses i restaurants de la província amb l’objectiu d’aproximar al consumidor als nostres pobles , perquè aquí hi ha les experiències úniques que podem oferir . Tenim la missió de convertir l’oferta turística i gastronòmica de Castelló en referent de qualitat i sabor més enllà de les nostres fronteres ” .
En l’acte d’inauguració també han participat l’alcalde de Benassal , Baudilio Martínez, que ha agraït ” l’esforç de la Diputació per fer possible un any més la gran oportunitat per a la comarca que suposa aquesta mostra” , i el diputat de la comarca , Pablo Roig .
Intens programa d’activitats
Cal ressaltar que en aquesta edició s’han duplicat el nombre d’estands respecte a l’anterior mostra organitzada a Benassal , fins a arribar als 25 , de manera que s’ha hagut d’instal · lar una carpa addicional per poder realitzar les demostracions gastronòmiques a càrrec dels alumnes de l’Escola d’Hoteleria Costa Azahar de Castelló .
A més , l’intens programa d’activitats per a professionals , empresaris , veïns i visitants es completa durant aquest cap de setmana amb jornades tècniques sobre tubericultura , tallers sobre micorizació i familiars per buscar la teva pròpia tòfona , exposicions sobre fongs de grans dimensions , concursos de gossos cercadors de tòfona , exhibició de cerca amb javelina o degustacions de productes elaborats amb aquest menjar .
# TrufaCastellón
D’altra banda , el Patronat Provincial de Turisme ha convidat a aquest esdeveniment als principals bloggers del país sobre gastronomia amb l’objectiu de millorar la promoció de l’oferta turística i gastronòmica de la província a internet i xarxes socials . Per això, durant aquest cap de setmana es pot seguir tota l’activitat d’aquests prescriptors i participar en les converses , aportant comentaris o experiències , a través de Twitter mitjançant el hashtag # TrufaCastellon .
També cal recordar que, en paral · lel a la fira , els restaurants de l’Alt Maestrat ofereixen durant els caps de setmana de febrer i març menús temàtics sobre la tòfona , regalant una entrada per a les exposicions de La Llum de les Imatges per cada comensal .
Tota la programació sobre la fira i la relació de restaurants participants a les jornades , així com el detall dels menús , es pot consultar al web www.trufaportsmaestrat.es .