Benassal commemora el centenari de la publicació del poema Seidia amb una exposició que mostra el llegat de Joaquim Garcia Girona

775
Exposició sobre el llegat de Joaquim Garcia Girona
PUBLICITAT

La Fundació Carles Salvador ha preparat una exposició sobre el benassalenc Joaquim Garcia Girona amb textos originals del poeta, traductor i lexicòleg. Esta mostra va ser inaugurada la vesprada d’ahir i estarà oberta fins el proper 11 de setembre. Andreu Beltran, comissari de l’exposició i Patró de la Fundació ens explica que “el més destacat és l’exemplar original del poema Seidia amb les correccions i amb la pròpia cal·ligrafia de l’autor. Ací és on es nota el seu treball, per això és una peça tan valuosa.”

A més a l’exposició hi ha uns panells on es destaquen tres aspectes de Garcia Girona “en primer lloc volem destacar a Joaquim com a benassalenc així com diferents aspectes de la seua vida. Ja que hi va viure a molts llocs diferents on va seguir amb les seues dots com a lingüista, poeta i traductor”, ens conta Beltran.

També es destaquen en esta mostra “les cartes originals que ell s’escrivia amb el seu amic Antoni Maria Alcover que hi vivia a Palma i també amb la seua germana que residia a Benassal.” Una recopilació de manuscrits trets de la Societat Castellonenca de Cultura i de l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Cal recordar que “l’objectiu fonamental de Seidia era donar a conèixer la història de com es va fundar el Regne de València i també la defensa de la llengua, ja que sempre ha sigut una de les seues prioritats”, narra Beltran.

A més, ací mateix també “es pot veure el seu treball com a lingüista, esta llibreta conté paraules que ell anava apuntant i que ha donat com a resultat l’ estudi de paraules de la llengua viva del poble i la comarca”, conta Andreu Beltran, comissari de l’exposició, qui també ens mostra el llibre original del Vocabulari del Maestrat.

Una exposició que conté peces originals de l’autor que són vertaderes joies i que tracta de rememorar el centenari de la publicació de Seidia. La mostra es podrà visitar de forma gratuïta fins l’11 de setembre a la Fundació Carles Salvador de Benassal