Benassal celebrarà les seues festes patronals del 26 d’agost al 4 de setembre

1387
PUBLICITAT
-Les celebaciones són en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc -Alexandra Ionescu serà la regina de les festes i Noelia Roig, la regina infantil

Benassal es prepara per a viure les seues festes patronals. Seran deu intensos dies amb actes per a totes les edats. I és que s’han programat activitats culturals, esportives, musicals i taurines. Des del típic Ball Pla, fins a exposicions, passant per concerts, revetles, ball de disfresses, cercaviles, campionats esportius, bous de carrer i bous de plaça… les propostes per a veïns i visitants són variades.

Les festes patronals en honor a Sant Cristòfol i Sant Roc d’enguany arrancaran el 26 d’agost amb la proclamació de les regines i dames en la plaça Espanya, 23 hores. Adrian Beltrán presentarà l’acte en què s’erigirà a Alexandra Ionescu regina de les festes del 2016. Amb ella es proclamarà a la seua cort d’honor: Angélica Artola Tena, Sofía Barreda Fabregat, Lidia Beltrán Lecha, Sofía Pasies Canet i Ariadna Sancho Artola.

A més, Noelia Roig Soligó serà la regina infantil. I la seua cort d’honor estarà integrada per Nadia Artola Barrachina, Laia Barreda Adell, Aitana Fuentes Moltó, Abril Gómez Puig, Ainhoa Martínez Fabregat, Alba Medina Sáez, Izaira Meseguer Pitarch, Eva Monfort Artero, Mar Roca Ferrando, Mayra Tena García i Blanca Traver Plazas. Manolo Manzano Porcar exercirà com mantenidor de l’acte.

Després, a partir de les 2 hores, les Dames i Quintos patrocinen la discomòbil Bandalay XXL en la plaça de l’Ajuntament.

El dissabte 27 serà un dia intens. A partir de les 11 hores, la xaranga “Herederos del Coñac” animarà el ‘xupinazo’. Els participants es concentraran al Pub Copa’s, al carrer València, per a iniciar el recorregut.

Després, 12 hores, es presentarà en la plaça de l’Ajuntament el Club Ciclista Alt Maestrat i la primera edició de la XC Alt Maestrat que organitza el club, prevista per al 24 de setembre. I tot seguit començarà el concurs de paelles.

Ja a la vesprada, 18 hores, tindrà lloc el Grand Prix en la plaça Espanya. Estarà organitzat per l’Associació de Joves de Benassal. Els riures estan garantits. I a les 21 hores els socis del Club Taurí Manuel Molés tenen un sopar-aperitiu que anirà seguit d’una nit flamenca amb el grup “De Calle”.

A les 23:30 hores es viurà l’embolada d’un bou dels Gns. Bellés de la Torre d’en Besora i, a continuació, la prova d’un bou feréstec. “Jaqueco”, número 85 guarisme 14, procedent de la ramaderia de Sergio Centelles Badal. En acabar, la festa continuarà en el pavelló cobert amb l’orquestra “Druida” i la discomòbil “Bandalay”.

Si parlem del diumenge 28, ja a les 7 hores s’ha programat l’entrada de la vaca de carrer de l’acreditada ramaderia Toros Saboya de Guadalajara. A partir de les 13 hores tindrà lloc la inauguració oficial de les festes, organitzada pel consistori i patrocinada per la Diputació de Castelló. Comptarà amb la lectura de la Crida de festes a càrrec de Quico Barrachina Colom, l’hissat de la bandera de la localitat en el campanar pels Quintos, i l’espectacle teatral “Monstres” de la companyia La Banda del Drac.

A la vesprada, 17 hores, començarà la vaca de carrer i tindrà lloc la inauguració de l’Hostal del vi en la plaça de l’ajuntament. Per a les 18 hores està prevista la sessió Disco Ligth en el carrer Vallterra amb la discomòbil Bandalay. El jove talent Dj Gery actuarà en aquest acte que organitza la Penya “El Pepinillo”. I a les 19:30 hores en la plaça Espanya la Banda de Música Font d’En Segures oferirà el XXIII Concert-homenatge al músic i compositor Perfecte Artola.

L’embolada del bou feréstec provat la matinada del dissabte, a les 23:45 hores, organitzat per la Colla d’Emboladors de Benassal, i la Festa Remember de després al carrer Vallterra que prepara la Penya “El Pepinillo” tancaran un intens dia d’activitats.

Els actes del dilluns 29 d’agost s’iniciaran prompte, a les 7 hores, amb l’entrada de vaques de la ramaderia de Germán Vidal. La missa en honor a Sant Joan Baptista, 11:30 hores, i el concurs infantil de dibuix, 12 hores, seran altres moments del matí.

A l’hora de dinar els integrants de l’Associació de jubilats Moncàtil es reuniran en el pavelló cobert. Hi haurà diplomes per als matrimonis que celebren les noces d’or, trofeus per als guanyadors dels concursos de Birles, Guinyot, Dominó i Petanca, així com una actuació musical.

I a mitjan vesprada l’Associació Eqüestre “La Dula” oferirà passejos a cavall per als xiquets. Durant les vaques de carrer es podrà passar per l’Hostal del Vi o pel mercadet a benefici de l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló. A més, a partir de les 18:30 hores, la Colla “Som Com Som” organitza una Festa Rumbera en el carrer Major. També hi haurà a les 19:30 hores una xarrada de Pedro Gozalbo en el saló d’actes de Cajamar amb el títol “El Camí dels Pelegrins: el camí de l’acord”. I a la mitjanit, regines i dames organitzen el gran Ball de disfresses amb la discomòbil The End. Hi haurà tres categories: millor actuació, disfressa més elaborada i grup més divertit.

L’endemà, dimarts 30 d’agost, no faltarà l’entrada matinal, amb la ramaderia Toros Saboya de Guadalajara. L’esmorzar de germanor de la Colla “Casats i Fadrins” i la missa en sufragi dels difunts de la parròquia, donaran pas a les 13 hores a la prova d’un bou feréstec del ferro d’Antonio Bañuelos. “Hierbabuena”, número 34 guarisme 12, ha sigut adquirit en la finca de Sergio Centelles.

La inauguració de la II Festa de la Cervesa en la plaça de l’Ajuntament, 16 hores, amb concursos, sortejos i discomòbil, la vaca de carrer de la vesprada, 17 hores, la desfilada de la Banda de Música Font d’En Segures, 19:30 hores, i la Cagada del manso en la plaça Espanya, 20:30 hores, seran els actes de la vesprada.

A la nit, després del bou embolat infantil, s’embolará el bou provat al matí. La concentració de penyes animada per la xaranga “Los Mataos” rematarà les propostes de la jornada.

Quant als actes del dimecres 31, començaran un dia més a les 7 hores, amb l’entrada de vaques de Germán Vidal de Cabanes. A les 10 hores tindrà lloc l’homenatge a l’escola de les Llometes. L’acte, en el que es destaparà una placa de record a la seua construcció, està organitzat pel Grup de Memòria Històrica de Benassal. Cinema en valencià en la Colla “Kolokats”, 11 hores, la missa en honor a Sant Agustín, 11:30 hores, i la festa d’aigua per als xiquets, 12:30 hores, seran altres opcions del matí.

A la vesprada les vaques de carrer, l’Hostal del vi, el concurs infantil d’emboladors i la cercavila de la Banda, s’encarregaran de la festa. I a la nit, 21:30 hores, el sopar popular de veïns i visitants amb actuació musical, organitzada per l’Associació de Dones Maestrat, tancarà la jornada. Allí es lliuraran els premis del IX Concurs de fotografia “Fira d’Oficis” a càrrec de l’Associació Cultural “Aigua Clara” i el Club de Muntanya. La mostra es pot visitar del 27 al 30 d’agost en la Costureta.

L’1 de setembre arribarà la festivitat de Sant Cristòfol. Arrancarà a les 7 hores amb la prova d’un bou feréstec de la ramaderia Antonio Bañuelos. “Relisto”, número 5 guarisme 1, ha sigut adquirit en la finca de Sergio Centelles. Els majorals de Sant Cristòfol i Sant Roc 2016 repartiran després galetes i cassalla.

A les 11:30 hores està prevista la missa major i la processó en honor al patró de la localitat. I a la vesprada a les 17 hores es resarà el Rosari i es cantaran els gojos en l’altar preparat al carrer Pla. Després tindrà lloc la desfilada infantil de disfresses. La xaranga “Vi, festa i bureo” posarà la música a la vesprada. No faltarà ni la xocolatada ni el repartiment de llaminadures. I després seguirà l’actuació teatral “La festa del rei” de la la companyia La Banda del Drac, espectacle patrocinat per la Diputació de Castelló.

A la nit, el Ball Pla en la plaça Espanya, 22 hores; l’embolada del bou feréstec, 23:45 hores; i la discomòbil en la plaça de l’Ajuntament, 1 hores, completarà els actes de la jornada.

Benassal celebrarà al dia següent, 2 de septiembe, el dia de l’altre patró, Sant Roc. A les 11:30 hores serà la missa i processó. I a la vesprada en el carrer Sant Roc, el Rosari i el cant dels gojos. Mentre, es presentarà la plantilla de l’U. D. Benassal d’aquesta temporada. A continuació l’equip local s’enfrontarà al C. F. Traiguera en el V Memorial “Enrique Sancho”. L’Hostal del vi i la xarrada del fotògraf Jesús Monterde “Una manera de viatjar” en el saló de Cajamar, 19 hores, seran altres opcions de la vesprada.

No faltarà tampoc el tradicional Ball Pla en la plaça Espanya, 20 hores, que comptarà amb la Banda de Música Font d’En Segures.

El dissabte 3 viurà un dels seus moments estel·lars, 13 hores, amb la desencaixonada de cinc bous feréstecs de la ramaderia de Sergio Centelles. A la vesprada tindrà lloc el concurs de retalladors, 18 hores, que organitza la Colla d’Emboladors de Benassal. Ja a la nit se celebrarà el concurs d’emboladors amb ferros tradicionals. L’orquestra “La Divina Comedia” i la discomòbil “The End” continuaran després la festa fins a ben entrada la matinada.

Les festes acabaran el diumenge 4 de setembre. El Club Taurí Manuel Molés organitza activitats per als xiquets des de les 11 hores. Els més menuts podran passar-ho bé amb els tancaments, concurs de retallades, d’anelles, castells inflables, música…

A les 13 hores està programada l’entrada de 4 jònecs de la ramaderia Hnos. Marcén Romero de Saragossa. Els animals, de procedència Jandilla, seran els protagonistes de la Jonegada (classes pràctiques) de la vesprada.

A la nit, 23:30h, el descens de la bandera de Benassal marcarà la fi de les festes patronals d’enguany, la fi a 10 intensos dies de celebracions.