Benassal celebra la festa de l’All

263

Benassal ha celebrat el passat cap de setmana la festa de l’All, celebració que es va perdre a causa de la Guerra Civil i va ser recuperada el 1989. El menjar típic de l’all, l’entrada del traginer amb l’encesa de la teia i la desfilada de disfresses són alguns dels actes més característics.

La festa va arrencar a les 11 h amb els pastissos i la ‘barreja’ en els porxos de l’ajuntament. Després, a l’hora de dinar i al pavelló cobert, l’all arriero va ser el plat principal. Es tracta d’un guisat fet de bacallà, ou i all, que actualment es complementa amb llonganisses, xoriços, botifarra i cansalada.

A les 19 h es va celebrar l’entrada del traginer pels carrers del poble. Al llarg del recorregut, el traginer i els majoralets paren tres vegades per recitar les “alobes”. A la plaça del Pati d’en Palanques es va ballar el Ball Pla a la llum de la tea. Després va arribar la desfilada de disfresses.

-Història

La festa es va perdre a causa de la Guerra Civil i la posterior prohibició imposada per la dictadura. El 1989, l’associació cultural “Les Tres Forques” es va llançar a recuperar-la basant-se en els testimonis orals i el llibre de Carles Salvador “Les festes de Benassal”. Intentava així preservar al màxim la tradició. Est egrup de joves va passar el testimoni als Quintos, que cada any són els encarregats d’organitzar-la.

L’aspecte més tradicional el trobem durant la vesprada, es tracta de l’entrada de la tea, acte que representa el retorn a la localitat dels comerciants (traginers) després d’anar pels pobles venent teles. La tornada es simbolitza en la figura del traginer que és rebut pels majoralets, dos joves que havien estat sortejats a quintes. Al costat d’estos hi ha les cavalleries, la dolçaina i el tabalet. Al llarg del recorregut, el traginer i els majoralets paren tres vegades per recitar les alobes, cançons en to burlesc sobre la vida rural. El punt final és la plaça En Palanques on es balla el Ball Pla a la llum de la tea. Per tancar les activitats queda la desfilada de disfresses presidit per la carrossa de la reina i les dames, així com la posterior revetlla.